Kā es sagaidīšu savu maziņo jeb dzemdību veidi

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Dzemdības ir ļoti īpašs brīdis topošajiem vecākiem, jo visbiežāk pēc ilgu stundu čakla darbiņa viņi pirmo reizi redz savu atvasīti! Lai gan krunkainu, sarkanu seju un skaļi kliedzošu – tas tobrīd šķiet visskaistākais un mīļākais pasaulē. Kādi ir dzemdību veidi un iespējas, kā piedzīvot šo svarīgo mirkli - pirmo satikšanos?

Materiāls tapis sadarbībā ar "Māmiņu klubu" un Dzemdību namu.

Īss info par dzemdībām

  • Dzemdības ir sarežģīts fizioloģisks process grūtniecības beigās, kura laikā no dzemdes tiek izvadīts jaundzimušais, placenta ar apvalkiem un augļa ūdens.
  • Dzemdības izraisa un to turpmāko gaitu nodrošina centrālā nervu sistēma un dzimumsistēma.
  • Dzemdībām ir trīs periodi: atvēršanās periods, izstumšanas periods un placentas izvadīšanas periods.
  • Dzemdības var būt laicīgas, priekšlaicīgas un pēclaicīgas. Laicīgās dzemdības norisinās laika posmā no grūtniecības 37. pilnas nedēļas līdz 42. nedēļas beigām. 

Dabiskās dzemdības

Dabiskās jeb vaginālās dzemdības ir bērniņa nākšana pasaulē visdabīgākajā veidā – caur maksti pa dabiskiem dzemdību ceļiem.

Ja dzemdību laikā nav nekādu sarežģījumu un bērniņš ir pirmais, tās ilgst 9-11 stundas.

Ķeizargrieziens

Ja topošajai māmiņai ir radušās kaut kādas problēmas grūtniecības vai jau pašu dzemdību laikā, ķeizargrieziens var būt labākais veids, kā laist bērniņu pasaulē un pasargāt māmiņas veselību. Ķeizargrieziens nozīmē dzemdību procesā iejaukties ar operāciju, kuras laikā ķirurgs veic griezienu vēdera priekšējā sienā un dzemdē. Te tad paveras ceļš bērniņam, lai nāktu pasaulē – caur šo atveri.

Visbiežāk speciālists nosūtīs topošo māmiņu uz dzemdību nodaļu ieplānot dzemdību datumu. Tomēr nereti ķeizargrieziens ir spontāns un neatliekams lēmums jau dzemdību sākumā.

Foto: depositphotos.com

Vagināli asistētas dzemdības

Kad bērniņa piedzimšanai nepieciešamas instrumentālas palīgmetodes – vakuumekstrakcija vai dzemdību stangas, ko izmanto pašās dzemdību beigās, ja dzemdētāja nespēj izspiest savu bērniņu, bet viņam jādzimst nekavējoties – šajā brīdī arī ķeizargrieziens ir novēlota iespēja.

Lai gan šī metode ir ļoti pretrunīgi apspriesta par kaitējumu zīdainītim, ir reizes, kad tā dzemdībās ir glābiņš. Tomēr mūsdienās šo metodi izmanto retumis.

Dzemdību stimulēšana

Stimulācija mediķu vidē tiek definēta kā dzemdību darbības koordinēšana, lai kādā brīdī tā neapstātos. Tas, kāda veida stimulāciju izvēlēsies dzemdību speciālists, ir atkarīgs no tā, kādā stāvoklī atrodas dzemdes kakliņš un cik liels ir tā atvērums:

  • Augļapvalku pārduršana un augļūdeņu nolaišana.
  • Oksitocīns vai pitocīns - sintētiskie hormoni, kuri ir līdzīgi tiem, kas izdalās dzemdību laikā, lai rastos dzemdes kontrakcijas un tās kļūtu spēcīgākas. Parasti tiek nozīmēti tablešu vai intravenozo sistēmu veidā. Ievadāmo medikamentu deva pakāpeniski tiek kāpināta, līdz tiek sasniegts nepieciešamais kontrakciju biežuma skaits un spēcīgums.
  • Prostaglandīnu gēls vai supozitorijs. Šo metodi izmanto, ja dzemdes kakliņa atvērums nav lielāks par 3 cm. Šo metodi var veikt vienu pašu vai aptuveni 12 stundas pirms oksitocīna ievades. Visbiežāk gēls tiks ievadīts atkārtoti, lai pakāpeniski palielinātu prostaglandīnu devu.

Atsāpinātaas dzemdības ar epidurālo anestēziju

Daudzas sievietes epidurālo anestēziju izvēlas, ja baidās no stiprām sāpēm, kas gaidāmas dzemdību laikā. Pasaulē ar epidurālo anestēziju atsāpinātas dzemdības tiek uzskatītas jau par normu un sievietes izvēli. Kā tas notiek?  Anesteziologs ar adatas palīdzību ievada ļoti tievu katetru epidurālajā zonā, kas nav saskarē ar muguras smadzenēm. Šajā apvidū atrodas nervi, kas atbild par mazā iegurņa orgānu jutību. Pa katetru tiek ievadītas zāles (parasti lidokaīns), kuras aptur sāpju impulsa nonākšanu galvas smadzenēs, līdz ar to sieviete sāpes nejūt, tomēr dzemdētāja visu laiku ir pie pilnas apziņas un normālu dzemdību laikā spēj arī kustēties.

Nemedicīniskās atsāpināšanas metodes

Pastāv virkne aktivitāšu, ko kopumā var nosaukt par nemedicīniskajām atsāpināšanas metodēm. Piemērotu pozu atrašana un pareiza elpošana ļoti spēj atvieglot dzemdību procesu un samazināt sāpes. Tāpat muguras masāža ar ūdens strūklu, neilga atpūta siltā vannā, sēdēšana uz gumijas bumbas, iekāršanās griestos iesietos lina dvieļos ir sen zināmi paņēmieni, kā likt dzemdībām progresēt patīkamāk.

Arī topošā māmiņa var pati piedalīties dabisku dzemdību stimulēšanā - krūšu galu virpināšana izraisa dabīgā oksitocīna izdalīšanos; arī dzimumakts var palīdzēt iesākties dzemdībām - sperma satur dabīgo prostaglandīnu, kas var paātrināt dzemdību darbības sākšanos.

Neatsveramu spēku dod, ja pēc paša gribas līdzās ir mīļotais cilvēks, kurš ir iepazinies ar dzemdību procesu un iespējamiem sarežģījumiem. Ja šāda varianta nav, nereti dzemdētājas izvēlas dūlas klātesamību.

Foto: deposit

Dzemdības ūdenī

Viens no populārākajiem dzemdību veidiem mūsdienās ir ūdensdzemdības, kuras noris bez stimulācijām un medicīniskas iejaukšanās. Galvenā priekšrocība - bērna smadzenēm tiek samazināta slodze.  Ūdens spazmolītiskās īpašības labvēlīgi ietekmē placentāros audus, kas nodrošina bērnu ar barības vielām.

Tāpat tas ir patīkami un noderīgi dzemdību laikā pašai dzemdētājai – dzemdību ceļi atbrīvojas, paliek elastīgi, palielinās iegurņa diametrs, palielinās endorfīnu un oksitocīna izstrāde, palielinās skābekļa pieplūdums, palielinās audu metabolisms, atslābinās starpenes audi, lai atvieglotu bērniņa virzīšanos uz piedzimšanu.

Vieglas dzemdības!

Raksts tapis sadarbībā ar "Magnesium Diasporal Direkt".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu