Pareizā gaisma tavai māju sajūtai

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Viesistabā izdegusi 60 vatu kvēlspuldze vai 42 vatu halogēnspuldze, tādēļ vēlies nopirkt jaunu – vislabāk LED, jo dzirdēts, ka tā ir energoefektīva un kalpo ilgāk.

Vēl jo vairāk arī tādēļ, ka izmaiņas notiek arī spuldžu pasaulē -  kopš 2012. gada kvēlspuldzes ir aizliegts ražot un importēt Eiropas Savienībā, un līdzīgs liktenis, kopš 2018. gada 1. septembra, ir pienācis arī halogēnspuldzēm. Taču arī pie LED spuldzēm mēs visi vēl joprojām tikai pierodam un katram ir savs viedoklis – gan pārdevējam, gan kaimiņam, gan arī varbūt pašam ir gadījies nopirkt vajadzībām īsti neatbilstošu.

Tādēļ viss, kas nepieciešams, lai vienkārši izvēlētos LED spuldzi – vizuāli uzskatāms skaidrojums, kas ir lūmeni un Kelvini, kalkulators, lai izvēlētos tieši vannasistabai, virtuvei vai guļamistabai piemērotāko apgaismojumu – ir apkopots elektrumveikals.lv LED spuldžu sadaļā. Iepazīsties un ar pareizu apgaismojumu telpa kļūs par mājām!

Kādu spuldzi izvēlēties?

Šobrīd energoefektīvākais risinājums kvēlspuldžu un citu veidu spuldžu nomaiņai ir gaismas diožu jeb LED spuldzes. Ja pirms desmit gadiem LED spuldžu klāsts bija šaurs un cena pārlieku augsta, tad patlaban LED spuldžu ražotāji ir parūpējušies, lai patērētājiem būtu izvēles iespējas gan formas, gan gaismas daudzuma, gan citu parametru ziņā. Tas nozīmē, ka tagad Tu vari individualizēt apgaismojumu gan vannasistabā, gan arī savā virtuvē – Energoefektivitātes centra speciālisti iesaka to zonēt ar dažāda siltuma (Kelvini) apgaismojumu. Bet kā tās izvēlēties?

Izpēti spuldzes parametrus

Nav noslēpums, ka LED spuldzes izvēle nav nemaz tik vienkārša. Ja iepriekš Tev bija jāzina tikai vati (W), tad tagad uz iepakojuma ir lūmeni, Kelvini, darbošanās ilgums u.c. parametri. Šo apzīmējumu vārdnīca ir pieejama te. Piemērotākās un energoefektīvākās LED spuldzes izvēle aizņems dažas minūtes un būs nepieciešams rūpīgi izpētīt spuldzes parametrus. Bet ko iegūsi, izvēloties LED spuldzi? Elektrības patēriņa samazinājumu. Viena LED spuldze patērē aptuveni 1/8 no vienas kvēlspuldzes patēriņa un 1/5 no halogēnspuldzes patēriņa. Tādēļ ietaupījums būs redzams jau nākamajā elektrības rēķinā, un spuldze atmaksāsies vien pāris mēnešos.

Sākumā – cokols un spuldzes izmērs

Lai jaunā LED spuldze derētu viesistabas gaismeklī, sākumā ir nepieciešams uzzināt, kāda ir vecās spuldzes pamatne jeb cokols. Spuldžu pamatnes mēdz būt dažādas, bet biežāk sastopams ir vītņveida cokols E27 vai E14. Tāpat ir arī iestiprināmas jeb iebūvējamas LED spuldzes, kuras neskrūvē, bet ar kājiņām tikai iestiprina gaismeklī, piemēram, G4, G9 vai GU10. Tāpat pārliecinies, ka izvēlētās LED spuldzes izmērs – garums un platums – ir atbilstošs izdegušajai spuldzei, un jauno spuldzi varēsi ievietot gaismeklī. Apskati cokolus te.

Vati vairs nav būtiski

Kvēlspuldžu un halogēnspuldžu izvēlē vadījāmies tikai pēc to jaudas jeb vatiem (W), bet LED spuldzes izvēlē vati norāda tikai to, cik daudz elektrības spuldze patērēs. Savukārt spuldzes spožumu norāda lūmeni jeb lm. Iegaumē – jo vairāk lūmenu, jo spožāka spuldze! Ja nepieciešams aizvietot viesistabā izdegušo 60 vatu kvēlspuldzi vai 42 vatu halogēnspuldzi, izvēlies LED ar aptuveni 800 lūmeniem. Bet vati paliek pagātnē, jo dažādu ražotāju LED spuldžu jauda var būt atšķirīga, lai gan to izstarotais gaismas daudzums ir vienāds. Cik spoža ir pati spožākā spuldze lūmenos – skaties te.

Atšķirīgās gaismas nokrāsas

Viens no būtiskiem LED spuldzes izvēles parametriem ir gaismas krāsa, ko mēra Kelvina grādos jeb K. Spuldzes izstarotās gaismas krāsa rada atšķirīgu noskaņu telpā. Silti balta jeb dzeltenīga gaisma ir piemērota viesistabai un citām atpūtas telpām, jo tā rada mājīguma izjūtu un palīdz atslābināties. Bet ja spuldze ir nepieciešama gaismeklī, kas izvietots pie darba galda, vari izvēlēties spuldzi ar baltu gaismas krāsu, jo tā palīdz koncentrēties un paaugstināt produktivitāti. Ņem vērā, ka silti baltā gaisma atbilst 2700 – 3200 K, bet baltā gaisma 3200 – 4000 K. Virs 4000 K gaisma ir nedaudz zilganīga, tādēļ mājoklim to nav ieteicams izvēlēties. Kas noderēs tieši Tavai mājai – šeit.

Vēlies regulēt gaismas spožumu?

Ja viesistabā ir iespējams regulēt gaismas spožumu ar gaismas regulatoru jeb dimmeri, tad tev ir nepieciešama spuldze, kuras spožumu ir iespējams pielāgot. Tādēļ pārbaudi, vai spuldzes parametros ir norādīts šis faktors.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu