Dabasgāzes lietotājiem nodrošināta iespēja pieslēgties pie dabasgāzes pārvades sistēmas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mārtiņš Plūme / LETA

Biometāna ražotājiem, sašķidrinātās dabasgāzes sistēmas operatoriem un dabasgāzes lietotājiem sadarbībā ar vienoto dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatoru AS "Conexus Baltic grid" ("Conexus") ir iespēja pašiem pieslēgties pie dabasgāzes pārvades sistēmas, aģentūru LETA informēja "Conexus" pārstāvji.

"Spēkā esošā regulējuma būtība ir nodrošināt iespēju pašiem biometāna ražotājiem, sašķidrinātās dabasgāzes sistēmas operatoriem un gāzes lietotājiem lemt, plānot, kā arī īstenot pieslēgšanos dabasgāzes pārvades sistēmai vietās, kur tas tehniski iespējams. Tā kā process tehniski un finansiāli ir komplicēts, turklāt "Conexus" atbildīgie speciālisti rūpīgi izvērtēs katru iespējamo pieslēguma risinājumu, šobrīd ir pāragri prognozēt, cik daudz būs ieinteresēto izmantot šo iespēju, bet tajā pašā laikā šis ir solis tuvāk gazifikācijai plašākā Latvijas teritorijā, vienlaikus stiprinot dabasgāzes kā resursa pozīcijas," sacīja "Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne.

Kompānijā norādīja - kopš stājušies spēkā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pieņemtie noteikumi, lietotājiem ir nodrošināta iespēja, ievērojot nepieciešamās prasības, organizēt pieslēguma ierīkošanu pārvades sistēmai. Jaunu pieslēgumu ierīkošana tiek veikta ievērojot stingras tehniskās prasības un dabasgāzes pārvades infrastruktūras ekspluatācijas drošības noteikumus. Jāņem vērā, ka "Conexus" nodrošina iespēju pieslēgties sistēmai tikai vietās, kur tas ir tehniski iespējams.

"Conexus" kā pārvades sistēmas operators atbilstoši SPRK padomes lēmumā norādītajam, tīmekļa vietnē "www.conexus.lv" ir publicējis informāciju, kas jāsniedz, lai apliecinātu lietotāja dabasgāzes apgādes sistēmas sagatavošanu pieslēgšanai pārvades sistēmai, tostarp detalizēti ir aprakstīti pieslēguma ierīkošanas soļi, kā arī cita, potenciālajiem lietotājiem būtiska informācija.

Uzņēmums "Conexus" ir dibināts 2016.gada decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" - 29,06%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu