Tūkstošiem cilvēku Vīnē atvadās no leģendārā F-1 braucēja Nikija Laudas (1)

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Tūkstošiem cilvēku Vīnē atvadās no Nikija Laudas
Tūkstošiem cilvēku Vīnē atvadās no Nikija Laudas Foto: Reuters/EPA/AFP/ScanPix

Tūkstošiem ļaužu Vīnes Svētā Stefana katedrālē trešdien atvadījās no leģendārā Pirmās formulas (F-1) braucēja Nikija Laudas.

TVNET jau ziņoja, ka Lauda pagājušajā nedēļā mira 70 gadu vecumā.

Leģendārā pilota aizvērtais zārks trešdien bija novietots katedrālē no plkst.8 līdz plkst.12 pēc vietējā laika. Lauda bija ietērpts savā sacīkšu kostīmā, bet viņa zārks bija aizvērts, un uz tā novietota arī viņa ķivere.

Šī bija pirmā reize Austrijas vēsturē, kad kāda sportista zārks tiks novietots katedrālē publiskai atcerei.

Bija plānots, ka bērēs ieradīsies vairāk nekā 300 VIP viesu. Bēru pasākumā bija 800 sēdvietu un vēl 3000 stāvvietu.

Starp svētās mises apmeklētājiem bija redzams arī pieckārtējais F-1 čempions Lūiss Hamiltons, kurš ar Laudu kopā strādāja kopš 2012.gada. Viņš bija ieradies kopā ar biznesa magnātu Bērniju Eklstonu un "Mercedes" komandas šefu Toto Volfu.

Tāpat uz atvadām ieradās bijušais F-1 braucējs Gerhards Bergers, bet Alēns Prosts un Arnolds Švarcenegers uzstājās ar runu. Uz bērēm bija ieradies arī vācu aktieris Daniels Brīls, kurš Laudu attēloja 2013.gada mākslas filmā "Rush".

Rindā uz atvadīšanos bija vairākus simtus metru gara rinda.

Foto: Reuters/EPA/AFP/ScanPix

"Viņš bija superpilots. Atšķirībā no pārējiem, viņš pielietoja arī smadzenes," teica kāds Laudas fans uzvārdā Kvitans.

Pēc publiskās atvadu ceremonijas notika arī bēru pasākums tikai Laudas ģimenei.

Tikmēr aizvadītajā nedēļā Monako "Grand Prix" balvas izcīņā "Mercedes" piloti savus auto rotāja ar uzrakstu "Nikij, mums tevis pietrūkst", kā arī citu bolīdu detaļas rotāja sarkanais tonis, tādējādi pieminot leģendāro braucēju, kurš pēc traģiskās avārijas nereti bija redzams sarkanā cepurē.

Hamiltons, kurš triumfēja Monako sacīkstēs, vēlāk neslēpa, ka tā ir bijusi viena no sarežģītākajām viņa mūžā. "Šis panākums ir tev, Niki," savā "Twitter" kontā ierakstīja F-1 čempions. "Tavs cīņasspars bija kopā ar mani katru soli. Es zinu, ka tu uz mums noskaties no augšas, paceldams savu cepuri. Man un pārējiem tevis patiesi pietrūkst, bet es ceru, ka tu esi lepns ar mūsu sniegumu trasē."

Foto: Reuters/EPA/AFP/ScanPix

Lauda nomira 70 gadu vecumā nepilnu gadu pēc viņam veiktās plaušu transplantācijas. Šī operācija tika izdarīta 42 gadus pēc tam, kad viņš autosacīkstēs 1976.gadā cieta smagā avārijā, mašīnai ietriecoties Nirburgringas nožogojumā un aizdegoties.

Jau 42 dienas pēc avārijas Lauda atkal sēdās pie stūres un ieguva ceturto vietu Itālijas "Grand Prix" izcīņas sacīkstēs Moncā.

Līdz sacīkšu braucēja karjeras beigām 1985.gadā viņš piedalījās 171 F-1 sacīkstēs, uzvarot 25 no tām un iegūstot godalgas 54 reizes.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu