"Padomju pilsoņi" Krievijā cenšas izvairīties no nodokļu maksāšanas (31)

TVNET/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: mvdussr.su

Padomju nostalģija un vēlme izvairīties no nodokļu maksāšanas Krievijā radījusi savdabīgu biznesa nišu. Šķiroties no dažiem desmitiem eiro, pircējs tiek pie svaigi nodrukātas Padomju Savienības pases un uz tā pamata (vairāk vai mazāk veiksmīgi) mēģina atsacīties no nodokļu un komunālo maksājumu maksāšanas, kā arī reizumis pakacina policiju, ziņo portāls RFE/RL.

"Pēdējos 28 gadus esmu mēģinājis dzīvot šajā valstī, ko dēvē par Krieviju," saka Konstantīns Vjatkins. "Bet sirdī es joprojām dzīvoju tur - Padomju Savienībā."

Iespējams, šie vārdi nav nemaz tik neparasti valstī, kur saskaņā ar Levadas centra datiem PSRS ar nostalģiju atceras divas trešdaļas iedzīvotāju.

Taču Vjatkins nevis vienkārši ilgojas pēc Padomju Savienības - viņš aktīvi noliedz tās sabrukumu un ievēro tikai tās likumus. Sēžot pie sava "Mercedes" stūres Maskavā, viņš parāda savu Padomju Savienības pasi. Tās izdošanas datums - 2019.gada 9.marts. 

Citādi tā izskatās gluži kā īsta PSRS pase: zīmogs ar padomju emblēmu, melnbalta fotogrāfija, sirpis un āmurs katrā atvērumā. To viņš saņēma kopā ar uzlīmi "Es esmu PSRS pilsonis", ko uzlīmēt uz automašīnas priekšējā stikla.

Vjatkins un vairāki citi Krievijas pilsoņi - iespējams, pat vairāki desmiti tūkstošu - izmanto sazvērestības teorijas un aiz matiem pievilktus argumentus, mēģinot izvairīties no mūsdienu Krievijas likumu ievērošanas. Bankās, policijas iecirkņos un tiesas zālēs viņi sevi dēvē par "PSRS pilsoņiem" un strīdas, ka līdz ar to Krievijas likumi uz viņiem neattiecoties. Internetā izplatījusies sazvērestības teorija, ka Borisa Jeļcina 1991.gada 25.decembrī parakstītais dokuments par Krievijas PFSR likvidēšanu esot neleģitīms.

Vjatkins interneta vietnē, kas sevi dēvē par "PSRS Iekšlietu ministriju", par 3800 rubļiem (52 eiro) pasūtīja "padomju" pasi. Organizācija publiski par sevi nesniedz sīkāku informāciju, taču tās pārstāvji RFE/RL žurnālistiem apgalvoja, ka kopš 2018.gada sākuma esot izdevuši vairāk nekā 10 000 šādu pasu.

Vjatkins video platformā "YouTube" saklausījies dažādas sazvērestības teorijas, piemēram, ka Krievija esot nekas cits kā ASV Delavēras štatā reģistrēts ofšors, ka Vladimirs Putins esot ticis nogalināts 2012.gadā un viņa vietā stājies dubultnieks, ka tiekot atjaunota Padomju Savienība un tās ministrijas. Šādas teorijas viņam izskaidro nevienlīdzību un nabadzību, kas vērojama Krievijā.

Daži no šiem "YouTube" kanāliem propagandē ne vien sazvērestības teorijas un padomju nostalģiju, bet arī ieteikumus, kā jaunizceptajiem "padomju pilsoņiem" apiet Krievijas likumus un izvairīties no nodokļu maksāšanas. Daži videoblogeri "troļļo" deputātus un ministrijas, atver bankas kontus ar "padomju" pasēm un kaitina ceļu policistus ar nelikumīgām "padomju" numurzīmēm.

Vairākiem kanāliem ir simtiem tūkstoši sekotāju. Vispopulārākais ir kanāla "Pravoved TV" video "Kā likumīgi nemaksāt kredītus", kas skatīts 2,8 miljonus reižu. Kā informācijas avoti tajā norādīta tīmekļa enciklopēdija Vikipēdija un tiešsaistes vārdnīcas.

Viena no šīs kustības teorijām - pēc 1978.gada PSRS pilsonības likuma par Padomju Savienības pilsoņiem uzskatāmi visi cilvēki, kas PSRS laikos dzimuši padomju republikās, kā arī viņu bērni.

53 gadus vecais videoblogeris Aleksandrs Uļjanovs no Jaroslavļas publicējis video, kurā interneta ārēs sasmeltās zinības lieto praksē. 

Uļjanovam braucot automašīnā ar "padomju" numurzīmi, viņu aptur ceļu policists. Uļjanovs sāk stāstīt savas teorijas.

"Atkal! Es šito jau esmu dzirdējis!" ar manāmu aizkaitinājumu saka policists.

Galu galā policists atmet ar roku un ļauj Uļjanovam turpināt ceļu.

Var diskutēt par to, vai videoblogeri patiešām to domā nopietni, vai arī vienkārši izklaidējas. Taču daži citi pamanījušies uz padomju nostalģijas uzbūvēt ienesīgu biznesu. 

2018.gadā Sergejs Demkins, bijušais naftas tirgotājs Sanktpēterburgā, internetā paziņoja par jaunas organizācijas dibināšanu. Tās locekļiem nebūšot jāmaksā par mājokļa komunālajiem pakalpojumiem, viņš solīja. 

Organizācijai "Sojuz SSR" patlaban ir birojs Sanktpēterburgas centrā. Organizācija sola, ka palīdzēs saviem locekļiem ar "likumīgu pamatu" atteikties no komunālo maksājumu un nodokļu maksāšanas. Krievijas valdība neesot atspēkojusi viņa argumentus, tāpēc tie ir spēkā, klāsta pats Demkins. 

Taču viņa padomi nav bezmaksas. Demkina klienti - galvenokārt pensionāri - maksā 1000 rubļus (14 eiro) par reģistrēšanos un 200 rubļu (trīs eiro) mēneša maksu.

Demkins telefonintervijā RFE/RL žurnālistiem sacīja, ka viņa organizācijai esot 170 reģionālās filiāles, bet viņš nenosauca biedru skaitu. "Negribu, lai Krievijas iestādes zina, cik mēs esam daudz," viņš teica.

Krievijas ziņu portāls "Fontanka" februārī lēsa, ka Sanktpēterburgā vien esot ap 10 000 "Sojuz SSR" biedru.

Pagājušā gada decembrī lielākie elektroenerģijas uzņēmumi vairākos Krievijas reģionos ziņu aģentūrai "RIA Novosti" apstiprināja, ka saņēmuši no "Sojuz SSR" biedriem vēstules, ka viņi atsakoties maksāt par pakalpojumiem. Daudziem tika atslēgta elektrība.

Aprīlī Krievijas valsts televīzijā raidīja sižetu par kādu "Sojuz SSR" biedreni Ņižņijtagilā, kura trīs gadus neesot maksājusi rēķinus par komunālajiem pakalpojumiem. Namīpašnieku biedrība sacīja, ka viņai esot 100 000 rubļu (1375 eiro) parāds. Sievietei 13 reizes esot atslēgta strāvas piegāde, bet viņa pašas spēkiem to katrreiz atjaunojusi.

"Šis dzīvoklis ir PSRS jurisdikcijā. Krievijas Federācijas likumiem šeit nav juridiska spēka," liecina izkārtne uz sievietes mājokļa durvīm.

Maskavas Ekonomikas augstskolas socioloģijas profesors Grigorijs Judins norāda, ka Krievijā pēdējā laikā vērojama pāreja "imperiālās pagātnes rosinātas nostalģijas uz tādu nostalģiju, ko vada prasība pēc sociālā taisnīguma un vienlīdzības".

Vjatkins, kuram pieder neliels automehāniķu uzņēmums, jau vairākus gadus izjutis dusmas par nodokļu slogu un nepienākušo labklājību. Viņš plāno drīzumā doties uz policiju un pieprasīt, lai viņa dati tiek dzēsti no valdības datubāzēm.

"Es pastāvēšu uz savām padomju pilsoņa tiesībām," apņēmīgi saka Vjatkins. "Pēc tam paziņojumi par nodokļiem vairs nepienāks."

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu