Argentīnu paralizē ģenerālstreiks pret inflāciju (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Argentīnu trešdien paralizēja 24 stundu ģenerālstreiks, kuru rīkoja prezidenta Maurisio Makri pretinieki, protestējot pret valdības nespēju samazināt inflāciju, kas pagājušā gada laikā sasniegusi 55%.

Streiks paralizēja sabiedrisko transportu, un tā dēļ tika atcelti visi ienākošie un izejošie avioreisi. Bankas, skolas un universitātes bija slēgtas.

Slimnīcas sniedza pakalpojumus tikai ārkārtas gadījumos. Daudzi veikali bija slēgti, jo trūka autobusu un vilcienu, kas darbiniekus aizvestu uz darbu.

Aprīļa beigās Argentīnā desmitiem tūkstoši protestētāju bija sarīkojuši daļēju streiku, kas skāra transporta pakalpojumus un uzņēmumu darbu.

Makri popularitāte ir kritusies dažus mēnešus pirms 27.oktobrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kurās viņš cer tikt pārvēlēts uz otru amata termiņu.

Mēģinot samazināt valsts budžeta deficītu, Makri valdība pērn sāka īstenot taupības plānu, apcērpot pakalpojumus iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem, lai varētu saņemt 56 miljardu ASV dolāru aizdevumu no Starptautiskā valūtas fonda (SVF) kā palīdzību valūtas krīzes un cenu kāpuma pārvarēšanai.

Cenām pieaugot, Argentīnas 44 miljonu iedzīvotāju pirktspēja samazinājās, un arodbiedrības prasa celt algas, sekojot cenu pieaugumam.

Transporta ministrs Giļermo Dītrišs sūrojās, ka šī streika laikā cilvēki ir kļuvuši par sabiedriskā transporta "ķīlniekiem". “Pagājušo reizi, kad bija ģenerālstreiks, daļa transporta darbojās un cilvēki brauca uz darbu," viņš sacīja.

Šis ir piektais ģenerālstreiks, kopš Makri pirms četriem gadiem nāca pie varas. Labēji centrisko prezidentu sabiedrotie ir slavējuši par viņa reformām, bet parastie argentīnieši kritizē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu