Saeimas komisijām nodots ierosinājums aizliegt Georga lentīšu izmantošanu publiskos pasākumos (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

​Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) rosinātos likumu grozījumus, kas paredz aizliegt sapulcēs, gājienos, piketos, kā arī publiskos izklaides un svētku pasākumos izmantot tā sauktās Georga lentes.

Šo ieceri vērtēs Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

Kā aģentūrai LETA iepriekš norādīja VL-TB/LNNK ģenerālsekretārs Raivis Zeltīts, Georga lentes Krievija plaši izmanto savā propagandā. Grozījumus rosināts veikt likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" un Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā.

Georga lente ir vairāku Krievijas impērijas un PSRS militāro apbalvojumu sastāvdaļa kopš 1769. gada, taču 2005. gadā Krievijā tika sākta akcija "Georga lentīte", no militāra apbalvojuma sastāvdaļas to padarot par vispārēju simbolu "Padomju Savienības uzvarai Lielajā Tēvijas karā", pauž nacionālās apvienības pārstāvji.

"Sākotnēji sentimentālo Georga lentes nozīmi ar katru gadu aizvien vairāk aizēno slavinājums Krievijas impēriskumam, un nu Georga lente ir kļuvusi par vienojošu atpazīšanās zīmi cilvēkiem, kas dzīvo Krievijas propagandas telpā un vēlas Krievijas teritoriālu izplešanos sabrukušās PSRS robežās," norāda VL-TB/LNNK.

Politiskajā spēkā pauž, ka 2013. gada ziemā Ukrainā tautas protestu laikā pret Krievijai draudzīgo toreizējo valdību, pret protestētājiem sūtītie specvienības "Berkut" kaujinieki un civilie algotņi esot rotājušies ar Georga lentēm.

"Tāpat tās tika izmantotas Krimas pussalas okupācijas procesā, bet 2014. gada pavasarī Krievijas atbalstītajiem teroristiskajiem un bandītiskajiem grupējumiem Austrumukrainā bieži vien nebija citu atšķirības zīmju kā vien Georga lentes, kas tika piespraustas gan pie apģērba, gan sietas pie ieročiem un izmantotas citos veidos. Faktiski tā kļuvusi par Krievijas neoimperiālisma simbolu. Tas ir licis vairākām valstīm, kas cietušas vai baidās ciest no Krievijas agresijas, vai nu aizliegt to izmantošanu (Ukrainā) vai arī oficiāli ieteikt tās neizmantot (Kazahstānā, Kirgizstānā, Baltkrievijā, Gruzijā u.c.)," skaidro nacionālajā apvienībā.

"Krievija šos rupjos starptautisko tiesību pārkāpumus pamato ar klaji melīgas propagandas palīdzību, un tās oficiālajos masu medijos faktiski tiek izplatīta jauna totalitāra ideoloģija, kas bijušās PSRS republikas, ieskaitot Latviju, attēlo kā "neizdevušās valstis" bez tiesībām uz patstāvību sava likteņa noteikšanā," norāda VL-TB/LNNK ģenerālsekretārs.

Georga lentei šajā ideoloģijā ir ierādīta būtiska loma, jo, ņemot vērā tās lietojumu gan PSRS, gan cariskās Krievijas laikā, tā simbolizē PSRS kā "Austrumeiropas atbrīvotājas" statusu, kā arī Krievijas impērijas "tiesības" uz tās "vēsturisko teritoriju", pauž Zeltīts. Latvijas sabiedrībā tas rada bažas par Krievijas slēptu vai atklātu apdraudējumu Latvijas drošībai, ko neslēpjot arī valsts drošības iestādes, norāda politiķi.

"Atbilstoši vispārpieņemtiem demokrātijas standartiem, valstij ir tiesības un pienākums aizsargāt demokrātisko politisko iekārtu no apdraudējumiem, tostarp ierobežojot totalitāras ideoloģijas izplatīšanu, tāpēc nacionālā apvienība cer uz citu Saeimā pārstāvēto partiju atbalstu ierosinājumam aizliegt Krievijas neoimperiālisma simbola - Georga lenšu - izmantošanu publiskos pasākumos," teikts politiskā spēka paziņojumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu