Millers: Ja mums būtu pārliecība, ka prezidents noteikti neizdarīja noziegumu, ziņojumā tas būtu pateikts (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV īpašais prokurors Roberts Millers
ASV īpašais prokurors Roberts Millers Foto: Reuters/ScanPix

ASV īpašais prokurors Roberts Millers trešdien sniedza pirmo un, domājams, vienīgo publisko paziņojumu saistībā ar savu izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās. Tajā Millers lika noprast, ka viņa ziņojums neattaisno Donaldu Trampu jautājumā par mēģinājumiem ietekmēt izmeklēšanu.

Millera izmeklēšana noslēdzās martā ar 448 lappuses gara ziņojuma iesniegšanu ASV ģenerālprokuroram Viljamam Baram. Divas dienas vēlāk Bars publicēja īsu vēstuli ar savu apkopojumu par Millera ziņojumu, bet aprīlī publicēja rediģētu pilno ziņojumu ar daudzviet aizklātu tekstu.

Kopš Bara vēstules publicēšanas nerimstas diskusijas par to, kādus secinājumus var gūt no "juridiskajā valodā" sarakstītā Millera ziņojuma. Lai arī Millers publiskus komentārus līdz šim nesniedza, medijos izskanēja, ka viņa izmeklētāji esot bijuši neapmierināti ar Bara atreferējumu un uzskatījuši to par tendenciozu.

ASV īpašais prokurors Roberts Millers trešdien paziņojis, ka neplāno turpmāk komentēt izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās.

Millera ziņojums sastāv no divām daļām. Pirmajā pētīti Krievijas mēģinājumi iejaukties 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās; tā noslēgta ar secinājumu, ka, "kaut arī izmeklēšana identificēja vairākas saiknes starp indivīdiem, kas saistīti ar Krievijas valdību, un ar Trampa kampaņu saistītiem indivīdiem, pierādījumi nebija pietiekami, lai būtu pamats kriminālapsūdzībām".

Otrā ziņojuma daļa pievērsās aizdomām, ka Tramps mēģinājis kavēt un ietekmēt Millera izmeklēšanu. Millers aprakstīja vairākus piemērus, taču nesniedza savu vērtējumu. "Kamēr šajā ziņojumā nav secināts, ka prezidents pastrādāja noziegumu, tas arī viņu neattaisno," uzsvērts ziņojumā.

Tieši ziņojuma otrā daļa raisījusi viskarstākās diskusijas ASV. 

Millers savā publiskajā uzrunā atzina, ka gadījumā, ja izmeklētāji būtu bijuši pārliecināti, ka prezidents nav pastrādājis noziegumu, tas būtu pateikts ziņojumā.

"Ja mums būtu bijusi pārliecība, ka prezidents pavisam noteikti neizdarīja noziegumu, mēs būtu tā pateikuši," sacīja Millers.

Millers atkārtoja, ka ilgstoši ASV pastāv politika, ka ASV prezidentu nevar apsūdzēt par noziegumu, kamēr viņš atrodas amatā.

"Tādēļ prezidenta apsūdzēšana noziegumā nebija iespēja, ko mēs apsvērām," atzina Millers.

Tomēr viņš piebilda, ka izmeklēšanu pienācīgi veikt, kamēr atmiņas ir svaigas un iespējams atklāt pierādījumus, kurus var izmantot apsūdzībās pret citiem cilvēkiem.

Ārvalstu mediji vērsuši uzmanību uz to, ka Millers runā licis uzsvaru uz to, ka viņa izmeklēšanas ziņojuma otrajā daļā Tramps nav ticis attaisnots un ka pret Trampu nemaz nebūtu bijis iespējams vērst šādas apsūdzības, kamēr viņš atrodas prezidenta amatā.

Millers savā paziņojumā vairākkārt uzsvēra, ka viņa ziņojums "runā pats par sevi", mudinot katram ar to iepazīties pašam.

"Pēc šodien šeit pateiktā un mūsu rakstiskajā ziņojumā iekļautā es nedomāju, ka ir pieņemami, ka es turpmāk par to runātu," Millers norādīja pirmajā publiskajā paziņojumā par izmeklēšanu, ko viņš vadīja nepilnus divus gadus.

Ja viņam tiks lūgts liecināt Kongresā, viņš neteiks neko citu, kā vien to, kas ir rakstīts dokumentā, paskaidroja īpašais prokurors.

Millers, kura vadītā izmeklēšana noslēdzas martā, arī paziņoja, ka tagad aizies no darba ASV Tieslietu ministrijā. Uz žurnālistu jautājumiem viņš neatbildēja.

Pēc Millera paziņojuma Tramps mikroemuāru vietnē "Twitter" norādīja, ka "Millera ziņojums neko nemaina. Pierādījumi bija nepietiekami, un tādēļ mūsu valstī cilvēks ir nevainīgs. Lieta ir slēgta! Paldies."

Lai gan Tramps ir paziņojis, ka pēc izmeklēšanas beigām vairs nav jēgas runāt par šo jautājumu, Demokrātu partijas pārstāvji Kongresā, izmantojot savas pārraudzības tiesības, turpina izmeklēt Krievijas iejaukšanos vēlēšanās. Tāpat demokrāti arī cenšas panākt Trampa nodokļu deklarāciju un personīgo finanšu dokumentu iesniegšanu Kongresam.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu