Saeimā sola plašākas diskusijas par ieceri valsts amatpersonu deklarācijām noteikt piecu gadu publiskās pieejamības termiņu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Ābele, Saeima

Saeimā iecerēts pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojektam, kurā iekļauta iecere, ka valsts amatpersonu deklarācijas publiski pieejamas vien piecus gadus no publicēšanas dienas.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sekretārs Ēriks Pucens (KPV LV) aģentūrai LETA pastāstīja, ka komisija mudinās pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu līdz 1.jūlijam. Viņš skaidroja, ka tas saistīts ar to, ka nepieciešams vēl izdiskutēt likumprojektā iekļautās ieceres.

Pret šo likumprojektu iebilda sabiedrība par atklātību "Delna", kas bija nosūtījusi komisijai vēstuli, brīdinot, ka grozījumi nesamērīgi ierobežos atklātību un iespējas uzraudzīt valsts amatpersonu darbību un tādējādi novērst korupcijas riskus.

Likuma izmaiņās bija iekļauta iecere samazināt amatpersonu loku, kam ir pienākums iesniegt ienākumu deklarācijas, un noteikt tikai piecu gadu deklarāciju publiskās pieejamības termiņu.

"Delnas" ieskatā likumprojekta nepieciešamība nav pietiekami pamatota no sabiedrības interešu viedokļa. Jebkuras izmaiņas normatīvajā aktā, kas samazina atklātību par amatpersonu ienākumiem, ir īpaši jāpamato un jāskaidro, akcentēja "Delna".

Kā ziņots, likumprojekts cita starpā paredz noteikt, ka valsts amatpersonu deklarācijas publiski pieejamas piecus gadus no publicēšanas dienas.

Ņemot vērā, ka patlaban likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" nav noteikts valsts amatpersonu deklarāciju publiskās pieejamības termiņš, likumprojekts paredz noteikt, ka deklarācijas publiski pieejamas piecus gadus no attiecīgās deklarācijas publicēšanas dienas. Šāds nosacījums piedāvāts, jo patlaban publiski esot pieejama informācija gan par tādām personām, kuras jau sen vairs nepilda amatpersonas pienākumus, gan arī jau par mirušām amatpersonām.

Darbu ar šo likumprojektu sāka 12.Saeima, un jaunais parlamenta sasaukums nolēma turpināt darbu ar šo likumprojektu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu