Ārvalstu investoru padome rosina valdībai veikt reformas valsts reputācijas atjaunošanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš
Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš Foto: Valsts kanceleja

Ārvalstu investoru padome Latvijā (ĀIPL) nostājas dokumentā par Latvijas makroekonomikas politiku rosina valdībai aktīvāk veikt reformas valsts reputācijas atjaunošanai.

Padome pauž atzinīgus vārdus par iepriekšējā Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) vadītās valdības iesāktajām reformām un cer, ka arī premjera Krišjāņa Kariņa (JV) izveidotais Ministru kabinets turpinās ciešu dialogu ar ĀIPL, kura norādīja, ka ekonomikas perspektīvu vājināšanās liek rūpīgāk vērtēt iespējas turpināt un sākt reformas tautsaimniecībai nozīmīgajās jomās.

"Padome aicina uz izlēmīgu rīcību kritisko jautājumu risināšanā - it īpaši valsts reputācijas atjaunošanā," uzsvēra ĀIPL.

Ziņojumā padome pauž pārliecību, ka tuvāko gadu izaugsme tuvinās Latvijas iedzīvotājus Eiropas Savienības dzīves kvalitātes standartiem, taču ilgtermiņā uzlabojumi būs mainīgi.

"Lai pozitīvās pārmaiņas būtu straujākas, valdībai jāspēj panākt valsts reputācijas uzlabošanu caur mērķtiecīgām reformām. Mērķis veidot Latviju kā investīcijām pievilcīgu vidi ar stabilu izaugsmes potenciālu paliek nemainīgs," atzina ĀIPL.

Pēc ārvalstu investoru domām, viens no steidzamākajiem uzdevumiem ir nodrošināt Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas jeb "Moneyval" rekomendāciju izpildi, kas novērstu riskus Latvijas finanšu sistēmas stabilitātei, lai tā atbilstu starptautiski atzītajiem naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas standartiem.

"Līdz šā gada beigām Latvijai ir jāpanāk būtiski uzlabojumi šajos rādītājos. Šī pienākuma neizpilde draud ar Latvijas uzņēmējiem un iedzīvotājiem pieejamā finansējuma sadārdzināšanos, starptautisko maksājumu izpildes sarežģīšanos, kas negatīvi ietekmēs Latvijas uzņēmēju norēķinus un pasliktināsies Latvijas investīciju vide, kā rezultātā kritīsies izaugsmes tempi. Jādara viss nepieciešamais, lai izvairītos no šīs situācijas," uzsvēra padomē.

Tāpat ĀIPL norādīja uz nepieciešamību attīstīt kapitāla tirgu. Vērtējot Latvijas kapitāla tirgus attīstību un salīdzinot to ar citām Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm, ārvalstu investori secina, ka Latvijai ir zemākā tirgus kapitalizācija, t.i., biržā kotēto uzņēmumu kopējā tirgus vērtība, pret iekšzemes kopproduktu.

"Tas norāda uz nepietiekamu kapitāla tirgus attīstības līmeni. Attīstīts kapitāla tirgus ir būtisks nosacījums ilgtspējīgai ekonomikas izaugsmei. Kapitāla tirgus nodrošina efektīvu resursu izmantošanu un naudas plūsmu savietošanu. Piesaistot investīcijas un modernizējot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, ir iespēja uzlabot uzņēmumu efektivitāti un produktivitāti, kas pašlaik pēc Eiropas Komisijas vērtējuma ir 67% no ES vidējā rādītāja. Rezultātā iegūst gan nacionālā ekonomika, gan tirgus dalībnieki," pauda ĀIPL.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu