Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā pirmo reizi veikta unikāla aortas operācija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Operācija. Ilustratīvs attēls
Operācija. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Rīgā, Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā sekmīgi veikta unikāla aortas operācija, informēja slimnīca.

Operācijā veikta komplicētas aortas aneirismas endoprotezēšana ar inividuāli dizainētu un ražotu stenta protēzi. Operācija noritējusi veiksmīgi, un nedēļas beigās plānots pacientu izrakstīt mājās.

Stenta protēze bija individuāli dizainēta un izgatavota rūpnīcā, un operācijas laikā tā ievietota aortā ar nelieliem griezieniem, mazinvazivā veidā. Līdz šim pacientiem nebija šādas ārstēšanas iespēju Latvijā un tādēļ viņi bija jāsūta ārstēties uz Vāciju un citām Eiropas valstīm.  

Kā uzsver slimnīca, šāds notikums ir liels sasniegums, jo turpmāk pacientus varēs operēt Latvijā, tādējādi atvieglojot pacientiem palīdzības saņemšanu un ietaupot daudz resursu.

Pēdējos 20 gadus Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas asinsvadu ķirurģijas centrs ir daudz attīstījies, lai varētu veikt pasaules līmeņa operācijas. Šī operācija bija pēdējais solis, kas vēl nebija sasniegts, bet, pateicoties Veselības ministrijas Veselības norēķinu centra atbalstam, kas finansēja konkrēto operāciju, kā arī vācu kolēģim - Diseldorfas universitātes asinsvadu klīnikas ķirurģijas vadītājam profesoram Hubertam Šelcingam, sekmīgi norisinājās pasaules līmeņa operācija.

Operācijas veikšana Latvijā izmaksā divreiz mazāk, tādējādi veselības budžetā ietaupot līdz pat 70 000 eiro. Arī turpmāk būs iespēja šādas operācijas nodrošināt pacientiem Latvijā.

Pateicoties operācijai, ir glābta pacienta dzīvība, samazināts komplikāciju risks, ir panākta ātra darba spēju atjaunošanās.

Atvērtas ķirurģiskas operācijas gadījumā darba spējas tiek zaudētas uz gadu, bet, pateicoties šai unikālajai operācijai, darba spējas atjaunosies nedēļas laikā.

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā ir vadošais aortas endovaskulārais ārstniecības centrs valstī, tas gadā veic vairāk nekā 50 aortas operācijas.

Operāciju tika veikta profesora Daina Krieviņa vadībā ar Diseldorfas slimnīcas asinsvadu ķirurģijas vadītāja profesora Huberta Šelciga atbalstu. Operācijā piedalījās mediķi Jānis Šavlovskis, Kaspars Ķīsis, Mārcis Gediņš un Edgars Zelāns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu