Igaunijas tiesa vienam no "Tallinna Sadam" lietā apsūdzētajiem piespriež nosacītu cietumsodu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Igaunijas Harju apriņķa tiesa Tallinā ceturtdien pasludinājusi pirmo spriedumu valstij piederošā ostu operatora "Tallinna Sadam" bijušo vadītāju lietā, piespriežot nosacītu cietumsodu Valdo Eunapam.

Tiesa atzinusi Eunapu par vainīgu līdzdalībā kukuļdošanā un naudas atmazgāšanā un piespriedusi viņam nosacītu divu gadu un sešu mēnešu cietumsodu.

Lietu pret "Tallinna Sadam" bijušo valdes locekli Allanu Kīlu, bijušo valdes priekšsēdētāju Ainu Kaljurandu un vēl vairākām fiziskajām un juridiskajām personām tiesa sāka izskatīt 7.maijā.

Visi apsūdzētie, izņemot Eunapu, savu vainu neatzīst. Eunaps 8.maija tiesas sēdē paziņoja, ka lemšanu par vainu atstāj tiesas ziņā, un piekrita slēgt vienošanos ar apsūdzības uzturētāju.

Tiesas prāva pret pārējiem apsūdzētajiem turpināsies parastas tiesvedības kārtībā.

Balstoties uz trīs gadus ilgajā izmeklēšanā iegūtajiem datiem, Valsts prokuratūra izvirzījusi Kīlam un Kaljurandam apsūdzības kukuļņemšanā lielā apmērā un nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā, kas notikusi no 2005.līdz 2015.gadam.

Kukuļņemšanā apsūdzēts arī bijušais "Tallinna Sadam" apkopes nodaļas vadītājs Martins Paide, bet kukuļdošanā un līdzdalībā kukuļdošanā septiņas fiziskās personas un divas juridiskās personas - Eno Zārs, Teniss Pohla, Illars Rāds, Svens Honga, Toivo Promms, Valdo Eunaps un Jans Paškovskis, kā arī kompānijas "HTG Invest" un "Keskkonnahoolduse".

Saskaņā ar apsūdzību Kīls un Kaljurands piekrituši pieņemt kukuļus no vairākiem uzņēmumiem apmaiņā pret to, ka šo uzņēmumu līgumattiecības ar "Tallinna Sadam" būtu pēc iespējas raitākas. Desmit gadu laikā Kīls un Kaljurands kopā un atsevišķi piekrituši pieņemt kukuļus nepilnu četru miljonu eiro apmērā.

Lielāko daļu no šīs summas veido apmēram trīs miljonu eiro kukulis, kuru Kīlam apsolījušas Turcijas un Polijas kuģubūves kompānijas par to, lai iegūtu līgumus par jaunu prāmju piegādi "Tallinna Sadam" meitasuzņēmumam "TS Laevad".

Apsūdzības liecina, ka Paide bija gatavs kukuļos pieņemt vairāk nekā 40 tūkstošus eiro, Kaljurands - apmēram 400 tūkstošus eiro, bet Kīls - pāri par 3,5 miljoniem eiro. Paide un Kaljurands saņēma visu apsolīto summu, bet Kīls līdz aizturēšanai paspēja saņemt apmēram divus miljonus eiro.

Kīlu un Kaljurandu aizturēja 2015.gada 26.augustā, bet 2016.gada sākumā viņus atbrīvoja no apcietinājuma.

Krimināllietu izmeklēja Igaunijas Drošības policija, un izmeklēšanu vadīja Valsts prokuratūra.

"Tallinna Sadam" ir operators Tallinas (Vecpilsētas), Mūgas, Paldisku Dienvidu, Paljasāres un Sāremā ostām. Uzņēmuma akcijas kopš pagājušā gada vidus kotē Tallinas biržas oficiālajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu