Varas dalīšana Rīgas domē: sašķeļas "Saskaņas" frakcija; četri deputāti izslēgti (25)

CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes ārkārtas sēde kurā lemj par domes priekšsēdētāja ievēlēšanu.
Rīgas domes ārkārtas sēde kurā lemj par domes priekšsēdētāja ievēlēšanu. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēc jauna Rīgas mēra ievēlēšanas ir sašķēlusies partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcija, līdz ar to ir neskaidrs, vai valdošajai koalīcijai Rīgas domē vēl ir vairākums, liecina LETA rīcība esošā informācija.

 Foto: Rīgas domē notiek mēra vēlēšanas

Rīgas domes deputāti šodien, 30. maijā, ārkārtas sēdē par domes jauno priekšsēdētāju ievēlēja "Gods kalpot Rīgai" deputātu Daini Turlo, kurš nomainīja desmit gadus mēra krēslā pavadījušo partijas "Saskaņa" līderi Nilu Ušakovu. Tobrīd par Turlā kandidatūru nobalsoja visi 32 valdošās koalīcijas deputāti.

Sākotnēji bija plānots, ka ceturtdienas vakarā vēl vienā ārkārtas sēdē tiks ievēlēts arī otrs Rīgas vicemērs, kura postenis kļuva brīvs, par atkāpšanos no amata paziņojot Oļegam Burovam (GKR).

Otra vicemēra amata kandidāta vārds oficiāli atklāts netika, taču neoficiāla informācija liecināja, ka šim amatam tiks virzīts "Saskaņas" politiķis Sandris Bergmanis, kurš iepriekš bija apliecinājis, ka būtu gatavs to ieņemt. Tomēr šī jautājuma izskatīšana tika atlikta, jaunajam mēram paziņojot, ka balsojuma sarīkošanai tikšot sasaukta jauna sēde "likumā noteiktajā kārtībā".

Tomēr jau pēc neilga laika aģentūra LETA noskaidroja, ka "Saskaņas" frakcijā notikusi šķelšanās, turklāt tieši jautājumā par Bergmaņa ievēlēšanu vicemēra amatā.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, no Rīgas domes saskaņas frakcijas šovakar "par rupjiem pārkāpumiem" izslēgti četri biedri - vicemērs Vadims Baraņņiks un deputāti Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs un Vitālijs Dubovs. Tuvākajā laikā viņi varētu tikt izslēgti arī no partijas.

Tas nozīmē, ka Rīgas domes valdošajai koalīcijai, visticamāk, vairs nav 32 balsu, bet gan tikai 28 - tieši tikpat, cik opozīcijai. Viens no opozīcijas deputātiem līdz šim balsojumos gan parasti ir atbalstījis valdošās koalīcijas viedokli.

Tikmēr Latvijas Televīzijas ziņu dienests vēstī, ka, līdz ar minēto deputātu izslēgšanu, Rīgas domes koalīcijai vairs nav vairākuma.

Paralēli kļuvis zināms, ka no nodoma atkāpties atteicies Burovs, kurš pagaidām paliek Rīgas vicemēra amatā.

Kā Latvijas Televīzijai skaidrojis Ušakovs, minētie četri domnieki atteikušies balsot gan par vicemēra kandidātu, gan par Burova ievēlēšanu darbam Rīgas brīvostas valdē.

Šādos apstākļos, konsultējoties ar partneriem no partijas "Gods kalpot Rīgai" (GKR), pieņemts lēmums par viņu izslēgšanu no "Saskaņas" frakcijas.

Ušakovs uzsvēra, ka tuvākajā laikā tikšot pieņemti lēmumi par minēto četru domnieku atsaukšanu no visiem ieņemamajiem amatiem. Kā ziņots, Baraņņiks ir vicemērs, kuram uzticēta atbildība par daļu galvaspilsētas uzņēmumu, Rosļikovs ir Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas vadītājs, Petrovs ir bijis konsultants vairākos pašvaldības uzņēmumos, bet Dubovs ieņēmis amatus "Rīgas centrāltirgū". GKR līderis Andris Ameriks piebilda, ka domes ārkārtas sēde minēto cilvēku atsaukšanai varētu notikt pirmdien, 3.jūnijā.

"Kolēģi ir rīkojušies nesaskaņoti, par ko viņi ir sodīti. Tas ir pareizi, jo uz tāda reketa bāzes strādāt nav iespējams," komentējot minētās norises "Saskaņas" frakcijā, sacījis jaunievēlētais Rīgas mērs Turlais.

No Turlā teiktā bija noprotams, ka viņš jau esot uzrunājis opozīcijas partijas par iespējamu sadarbību, un tās atbildējušas, ka "ir atvērtas" šādām iespējām.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu