Dienvidkorejas avīze: Neveiksmīgais Trampa-Kima samits Ziemeļkorejas sūtnim beidzās ar nāvessodu (16)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemeļkoreja izpildījusi nāvessodu savam īpašajam sūtnim ASV pēc tam, kad neveiksmi cieta otrais samits starp Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu un ASV prezidentu Donaldu Trampu, piektdien vēstīja Dienvidkorejas laikraksts "Chosun Ilbo".

Tā rīcībā esošā informācija liecina, ka ģenerāli Kimu Jončolu nošāva par "augstākā līdera nodošanu", pievēršoties ASV. Viņš plānoja februārī Hanojā notikušo samitu un pavadīja Kimu viņa privātajā vilcienā.

"Pēc izmeklēšanas martā Kimam Jončolam un vēl četrām Ārlietu ministrijas augsta ranga amatpersonām izpildīja nāvessodu Mirimas lidostā," laikraksts citēja kādu anonīmu avotu. Pārējo amatpersonu vārdi netiek nosaukti.

Laikraksts, atsaucoties uz citu anonīmu avotu diplomātiskajās aprindās, arī norādīja, ka Kima Čenuna tulce Šina Hijona nosūtīta uz cietuma nometni par samitā pieļautu kļūdu. Viņa neesot iztulkojusi Kima jauno ierosinājumu, kad Tramps paziņoja, ka nebūs nekādas vienošanās, un aizgāja no sarunu galda.

Uz cietuma nometni nosūtīts esot arī augsta ranga partijas amatpersona Kims Jončols, kas kodolsarunās darbojās kā ASV valsts sekretāra Maika Pompeo Ziemeļkorejas kolēģis, liecina "Chosun Ilbo" rīcībā esošā informācija.

Ziemeļkorejas oficiālais laikraksts "Rodong Sinmun" ceturtdien brīdināja, ka amatpersonas, kas rīkojas pret partiju vai revolucionāro sistēmu, gaida "stingrs revolūcijas spriedums".

Agrāk nereti Dienvidkorejas, tostarp arī "Chosun Ilbo" un Apvienošanas ministrijas, paziņojumi par nāvessodu izpildi un citām zvērībām Ziemeļkorejā izrādījušies nepatiesi.

Kims un Tramps samitā Vjetnamā nepanāca vienošanos par Ziemeļkorejas kodolprogrammas samazinājumu apmaiņā pret sankciju mīkstināšanu.

Pēc tam Ziemeļkoreja ir centusies palielināt spiedienu un maijā veikusi divus tuvas darbības rādiusa raķešu izmēģinājumus.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu