Patīkamākam braucienam: Pasaulē skaistākās metro stacijas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Rīgā par metro stacijām un šādu sabiedriskā transporta sistēmu atliek tikai sapņot, taču citviet pasaulē bez pazemes vilcieniem neiztikt. Jāteic, ka vairums no šīm stacijām ir gaužām bēdīgas un drūmas, tomēr ne visas varētu šādi raksturot. 

Toledo stacija, Neapole, Itālija

2012. gadā Itālijas pilsētas Neapoles stacija piedzīvoja pasakainas pārvērtības. Neparastā dizaina autori ir spāņu arhitektu birojs "Oscar Tusquets Blanca", kas siltās Tirēnu jūras piekrastes pilsētas metro staciju pārvērta par gaisīgu zemūdens pilsētu ar zilganu flīžu mozaīkas palīdzību. Dizains ir veidots sadarbībā ar gleznotājiem, skulptoriem, stikliniekiem, keramiķiem un arī ainavu arhitektiem. 

Foto: AFP / Scanpix

28. iela, Ņujorka, ASV

Tiem, kas apmeklē Ņujorku, noteikti ir vērts izkāpt ziedošajā 28. ielas stacijā. Kāpēc? Tikai šā gada sākumā stacijā ir noslēgusies renovācija, kuras ietvaros atjaunotas pasakainas ziedu kompozīcijas, kas šeit uzziedējušas 1904. gadā. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carlis.NYC (@carlis.nyc) on

Formosa bulvāra stacija, Gaosjuna, Taivāna

Šo staciju mēdz dēvēt par gaismas kupolu acīm redzamu iemeslu dēļ - stacijas griestus veido 4500 krāsaini stikla paneļi, aiz kuriem ieslēptas spuldzes, kas savukārt rada neparastu gaismas instalāciju. Šīs metro stacijas griesti ir lielākais stikla mākslas darbs pasaulē. Turklāt neparastajā instalācijā ir ietverti dažādi simboli un motīvi, piemēram, cilvēku emocijas un Visuma rašanās. 

Foto: AFP / Scanpix

Komsomoļskas stacija, Maskava, Krievija

Jāatzīst, ka par Krievijas lielāko pilsētu metro stacijām klīst leģendas - pozitīvas, protams. Tās izceļas ar vārdiem neaprakstāmu greznumu, zelta ornamentiem, milzu gaismekļiem un marmora sienām. Maskavas Komsomoļskas stacija ir izcils piemērs - šeit ir izvietotas 68 marmora kolonnas, kuras papildina zelta ornamenti uz griestiem, tiesa, ar iepītiem vēsturiskiem motīviem. Šī stacija ir veidota Staļina laikā, kas arī izskaidro stacijas greznumu. 

Foto: AFP / Scanpix

T-Centralen stacija, Stokholma, Zviedrija

Šī ir galvenā Stokholmas metro stacija, par ko vēsta arī tās iekārtojums. Šī pazemes centrāle ir veidota kā ala, bet sienas ir apgleznotas ar zviedriem raksturīgajiem zilajiem ziedu motīviem. T-Centralen stacija ir atklāta 1975. gadā un tās autors ir somu arhitekts Pērs Olofs Ultvelds. Viņš apzināti stacijai ir izvēlējies zilo krāsu, kas nomierina steidzīgus un nervozus pasažierus. 

Foto: AFP / Scanpix

Arts Et Metier stacija, Parīze, Francija

Neparastā Parīzes metro stacija atrodas tieši zem Francijas industriālā dizaina un tehnoloģiju muzeja, tāpēc ne velti šo tēmu ir iespējams saskatīt arī metro stacijā zem muzeja. Neparastā dizaina iedvesmas avots ir Žila Verna romāni, kuros bieži vien ir atrodami industriālā dizaina apraksti, kas savukārt ir plaši atspoguļoti komiksos, multfilmās un arī pašu romānu ilustrācijās. Stacijas sienas un griesti ir klāti ar vara krāsas dzelzs plātnēm, kas stiprinātas ar lielām kniedēm un papildinātas ar tehnoloģisku rīku ilustrācijām, kas ir apskatāmas muzejā virs stacijas. 

Foto: Reuters/ScanPix

Majakovska stacija, Maskava, Krievija

Līdzīgi kā Komsomoļskas stacija, arī Majakovska metro pietura ir vēl viena Staļina laika pērle, kuru ir vērts pieminēt šajā sarakstā. Stacija ir nosaukta krievu dzejnieka Vladimira Majakovska vārdā un izceļas ar pēckara laika futūrisma un arī jūgendstila dizainu. Šīs stacijas griestus rotāti 34 mozaīkas par tēmu "24 stundu padomju debesis", kas ir atsauce uz Majakovska dzejoli "Maskavas debesis". Šo staciju uzskata par vienu no pasaulē skaistākajām metro stacijām. 

Foto: Reuters / Scanpix
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu