Politologs: Četru "Saskaņas" deputātu izslēgšana no partijas ir mēģinājums viņus politiski neitralizēt (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
 Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra
Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas domes vicemēra Vadima Baraņņika un deputātu Valērija Petrova, Alekseja Rosļikova un Vitālija Dubova izslēgšana no partijas "Saskaņa" ir mēģinājums viņus politiski neitralizēt, tā pauda Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors, politologs Ojārs Skudra.

Viņš norādīja, ka "izslēdzēji" rēķinās ar ārkārtas vēlēšanām, tādējādi, lai izvairītos no "Baraņņika četrinieka" novirzīšanās no "Saskaņas" darbības plāna, vienkāršāk bija izslēgt viņus no partijas.

"Izslēgšana no partijas ir līdzeklis, kā panākt, lai viņi nevarētu rīkoties "Saskaņas" vārdā vai rīkot kādu kampaņu, tādējādi vēršoties pret pašreizējo vadību," uzskata politologs.

Pēc Skudras domām, turpmākie notikumi gan ir atkarīgi no jaunā Rīgas mēra Daiņa Turlā (GKR) rīcības, jo bez vairākuma dome nav spējīga funkcionēt. Kā vienu no atrisinājumiem viņš pieļāva jaunas koalīcijas izveidi, kurā varētu ietilpt partija "Gods kalpot Rīgai" (GKR) un visas opozīcijas partijas.

"Tādā gadījumā opozīcijai vajadzētu izvirzīt piedāvājumu pieņemt lēmumu, ka dome pati sevi atlaiž, lai notiktu ārkārtas vēlēšanas," norādīja Skudra.

Viņš noraidīja iespēju, ka izslēgtie deputāti varētu atgriezties "Saskaņas" sastāvā, tāpat viņš arī uzskatīja, ka izslēgto deputātu pievienošanās kādai citai partijai ir teju neiespējama. Viņš pauda, ka tad, ja Baraņņika, Petrova, Rosļikova un Dubova mērķis būtu bijis pievienoties citai partijai, viņi to paziņotu vienlaikus ar to, ka ir izslēgti no partijas.

Kā ziņots, no partijas "Saskaņa" izslēgti četri tās biedri - Rīgas domes vicemērs Baraņņiks un deputāti Petrovs, Rosļikovs un Dubovs.

LETA jau vēstīja, ka pēc jauna Rīgas mēra ievēlēšanas ir sašķēlusies partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcija. No frakcijas piektdienas vakarā "par rupjiem pārkāpumiem" izslēgti minētie četri biedri.

Tas nozīmē, ka Rīgas domes valdošajai koalīcijai vairs nav 32 balsu, bet gan tikai 28 - tieši tikpat, cik opozīcijai. Viens no opozīcijas deputātiem līdz šim balsojumos gan parasti ir atbalstījis valdošās koalīcijas viedokli.

Kā Latvijas Televīzijai (LTV) skaidrojis Ušakovs, minētie četri domnieki atteikušies balsot gan par vicemēra kandidātu, gan par Oļega Burova (GKR) ievēlēšanu darbam Rīgas brīvostas valdē.

Šādos apstākļos, konsultējoties ar partneriem no "Gods kalpot Rīgai", pieņemts lēmums par viņu izslēgšanu no "Saskaņas" frakcijas.

Četri izslēgtie deputāti gan norādījuši, ka vien ir vēlējušies rūpīgāk izvērtēt partijas izvirzītos kandidātus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu