SPRK plāno izmaiņas attiecībā uz atļautās peļņas noteikšanu regulētajiem uzņēmumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome plāno ieviest diferencētu kapitāla atdeves likmi jeb atļautās peļņas normu attiecībā uz pārvērtētiem pamatlīdzekļiem, aģentūru LETA informēja SPRK pārstāve Ieva Bethere.

Viņa norādīja, ka patlaban ir izstrādāti grozījumi Kapitāla atdeves likmes aprēķināšanas metodikā, par kuriem padome aicina paust viedokli. Ja sagatavotie grozījumi tiks pieņemti, tiem komersantiem, kuriem ir pārvērtēti pamatlīdzekļi, tiks noteikta samazināta kapitāla atdeve, kas nozīmē arī mazāku atļautās peļņas lielumu.

Bethere sacīja, ka SPRK ir jānodrošina tāda regulējuma piemērošana, kas nodrošina vienlīdzīgu attieksmi un ekonomiski pamatotus tarifus. Līdz ar to grozījumu mērķis ir vienādot pieeju atļauto ieņēmumu līmeņa noteikšanā visās regulētajās nozarēs, veicinot ekonomiski pamatotu un uz tirgus principiem balstītu investīciju piesaisti. Līdz šim siltumapgādē netika noteikta kapitāla atdeves likme, bet līdz ar minētajām izmaiņām tā tiks noteikta tāpat kā dabasgāzē, elektroenerģijā un ūdenssaimniecībā.

Viņa atzīmēja, ka šis ir pirmais posms, kurā ikvienam tirgus dalībniekam ir iespēja izteikt priekšlikumus, komentārus un ierosinājumus par SPRK sagatavoto metodikas projektu - Konsultāciju dokuments par grozījumiem kapitāla atdeves likmes aprēķināšanas metodikā. Priekšlikumus regulators aicina sniegt līdz 21.jūnijam.

Paralēli līdz publiskās konsultācijas noslēgumam SPRK organizēs nozaru tikšanās ar regulētajiem komersantiem, lai klātienē diskutētu par gaidāmajām pārmaiņām.

Kapitāla atdeves likme tiek izmantota tarifu aprēķinā kapitāla izmaksu noteikšanai. Kapitāla atdeve ir uzņēmuma atļautās rentabilitātes rādītājs, kas tiek noteikts balstoties uz datiem par pakalpojumu sniegšanā veiktajiem ieguldījumiem, pašu kapitālu un aizņemto kapitālu. Regulētiem komersantiem ir svarīgi nodrošināt prognozējamu atdevi no izmantotā kapitāla, lai sabalansētu ierobežotu rentabilitāti un līdzekļu piesaisti ieguldījumu finansēšanai ilgtermiņā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu