Spānijā aizdomās par "Islāma valsts" karotāju atgriešanās finansēšanu aizturēts sīrietis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Islāma valsts".
"Islāma valsts". Foto: SIPA/Scanpix

Spānijā aizdomās par džihādistu grupējuma "Islāma valsts" karotāju atgriešanās finansēšanu aizturēts kāds sīrietis, piektdien pavēstīja policija.

"Teroristu aktivitāšu finansēšanā" apsūdzētais vīrietis aizturēts otrdien savās mājās Madridē un arī nākamajā dienā paturēts apcietinājumā, pavēstīja policijas pārstāvis sakariem ar presi.

Viņš esot bijis starpnieks, kurš sūtījis "naudu no džihādistu atbalstītājiem uz Sīriju", lai palīdzētu "Islāma valsts" biedriem atgriezties Eiropā, teikts policijas paziņojumā.

Nauda pārsūtīta, izmantojot neformālo norēķinu sistēmu "havala", kas ir balstīta uzticībā un kurai izsekot ir grūtāk nekā pārskaitījumiem bankās.

Ārvalstu karotāji izmanto sociālos medijus, aicinot atbalstītājus finansēt viņu pārbraucienus.

Spānijas likumsargu operācija bijusi "daļa no cīņas pret "Islāma valsts" jauno stratēģiju, kas, zaudējusi kontroli pār teritorijām, aicinājusi savus biedrus atgriezties izcelsmes valstīs", norādīja policija.

Kā liecina aplēses, no daudzām pasaules valstīm uz Sīriju un Irāku, lai tur karotu "Islāma valsts" rindās, devušies 40 000 cilvēku.

Pēc tam, kad "Islāma valsts" Sīrijā un Irākā zaudējusi visas agrākās teritorijas, neatbildēts ir jautājums, cik daudzi "Islāma valsts" karotāji palikuši reģionā un kur tieši viņi ir.

Daži devušies uz citām islāmistu frontēm, piemēram, uz Filipīnu dienvidiem, citi sev cenšas nepievērst lieku uzmanību, gaidot iespēju iefiltrēties Eiropā.

Rietumvalstīm, kas pašas cietušas islāma ekstrēmistu teroraktos, jautājums par "Islāma valsts" karotāju repatriāciju ir ārkārtīgi sensitīvs.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums Sīrijā un Irākā tagad zaudējis visas agrākās teritorijas.

Taču "Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu