EP aptur visu Spānijas deputātu akreditāciju pēc strīda ap Katalonijas deputātiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ar ceļu blokādi Katalonijā sākas streiks pret separātistu līderu tiesu
Ar ceļu blokādi Katalonijā sākas streiks pret separātistu līderu tiesu Foto: EPA/LETA

Eiropas Parlaments (EP) apturējis visu jaunievēlēto Spānijas deputātu akreditāciju pēc tam, kad iekļūšana EP ēkā tika liegta bijušajam Katalonijas premjerministram Karlesam Pudždemonam un vēl vienam katalāņu separātistu eiroparlamentārietim, piektdien pavēstīja avoti.

Pudždemonam liegts iekļūt parlamenta ēkā, pavēstīja Pudždemona advokāts Pauls Bekārts.

To pašu nācies pieredzēt arī citam katalāņu politiķim Antonijam Kominam.

Viņiem liegta pagaidu akreditācija, neraugoties uz to, ka citi Spānijas EP deputāti savu saņēmuši. Bekārts notikušo raksturoja, kā "patvarīgu un diskriminējošu".

Kā ticis paskaidrots, EP vēl nav saņēmis Spānijas deputātu oficiālo sarakstu, sacīja advokāts.

Pudždemons devās trimdā uz Beļģiju drīz pēc Katalonijas neatkarības pasludināšanas, lai Spānijā izvairītos no aizturēšanas.

Kaut arī Pudždemons ir ievēlēts EP, nav skaidrs, vai viņš varēs ieņemt deputāta vietu.

Atbilstoši Spānijas noteikumiem, visiem, kas ir ievēlēti EP, vispirms ir jāzvēr uzticība Spānijas konstitūcijai, un tam ir jānotiek klātienē.

Ja Pudždemons dosies uz Spāniju, viņš tur uzreiz tiks aizturēts saistībā ar apsūdzībām dumpī.

EP prezidents Antonio Tajāni paziņojis, ka tiek apturēta visu Spānijas EP deputātu piekļuve, līdz nebūs publicēti Spānijas EP vēlēšanu galīgie rezultāti.

"Spānijas absurda teātris ir importēts uz EP," sacīja Bekārts.

"Ja EP ļaus, ka dalībvalsts to ietekmē un panāk, ka deputātiem tiek liegts ieņemt viņu vietas, mēs dosimies uz Eiropas Savienības Tiesu," viņš brīdināja.

Spānijas varasiestādēm oficiālie rezultāti ir jānosūta 20 dienu laikā pēc balsojuma, viņš piebilda.

Katalonijas valdība 2017.gada 1.oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā.

Tikmēr vairāki reģiona līderi, arī Katalonijas premjerministrs Pudždemons, aizbēga no valsts, kamēr citi nonāca cietumā un tagad stājušies tiesas priekšā apsūdzībās par dumpi un valsts līdzekļu izšķērdēšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu