"Grūtniecības skaistums": mati, nagi, āda u.c. problēmzonas

Tas ir normāli!
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Bērna piedzimšanas laiks katras sievietes dzīvē ir īpašs. Tas rada jaunas sajūtas, emocionālo pieredzi, kā arī daudzas izmaiņas notiek topošās māmiņas organismā. "Veselības centra 4" dermatoloģe Linda Kapteine ​​un estētikas speciāliste, dietoloģe Guna Haversone stāsta par problēmām, ar kurām var saskarties topošā māmiņa.

Sejas āda

Sejas āda ir īpaši jutīga pret izmaiņām, ko rada grūtniecība. Grūtniecības laikā var parādīties tā sauktā grūtnieces maska jeb brūna pigmenta plankumi ap acīm. Biežāk gan to novēro sievietēm pēc 30 gadiem un ar izteikti tumšu ādas tipu.

25. grūtniecības nedēļā var parādīties brūni vai dzelteni plankumi uz sejas - ap acīm, uz pieres, deguna, vaigiem. Pigmenta izdalīšanos ietekmē sieviešu hormoni - progesterons un estrogēns. Ja parādās pigmenta plankumi, noteikti jāizvairās no intensīviem saules stariem.

Gan vasaras raibumi, gan dzimumzīmes var kļūt tumšākas, un var parādīties arī jaunas. Arī krūšu areolas visbiežāk kļūst tumšākas.

Pigmentācijas intensitāte un tās izzušanas ātrums katrai grūtniecei ir savs. Tas ir atkarīgs no ādas tipa, hormoniem un to iedarbības uz ādu. Pigmenta plankumi parasti izzūd pēc dzemdībām un zīdīšanas, tomēr retos gadījumos tie paliek uz visiem laikiem.

Foto: depositphotos.com

Ieteikumi

  • Ņemot vērā to, ka pigmenta plankumu intensitāti (kā arī vasaras raibumus) ietekmē UV starojums, noteikti visu grūtniecības laiku jāizmanto mitrinošs dienas krēms, kas aizsargā vismaz ar SPF 40-60. Izvēlieties sauļošanās līdzekli atbilstoši ādas tipam.
  • Pēc dzemdībām ieteicams konsultēties ar dermatologu un noteikt pigmentācijas dziļumu dermatoskopiski ar luminiscējošo gaismu. Tas palīdzēs izvēlēties visefektīvāko metodi plankumu likvidēšanai. Vitamīnskābes A un C balina ādu un ir īpaši efektīvas, ja pigments ir epidermā. Ja tas ir dziļāk, tad efektīvākas būs lāzera procedūras.
  • Jāatceras, ka nevienu no šīm procedūrām nevar veikt vasaras sezonā!

Pinnes

Sievietēm, kurām ir pinnes, parasti sejas ādas stāvoklis grūtniecības laikā uzlabojas. Savukārt grūtniecēm, kurām iepriekš nav bijušas pinnes, tās var parādīties. Tomēr vairumā gadījumu pēc bērna piedzimšanas māmiņas āda atkal kļūst veselīga. 

Ieteikumi

  • Grūtniecības laikā ir svarīgi izmantot sejas ādas kopšanas līdzekļus, kas piemēroti tavam ādas tipam.
  • Lai novērstu infekciju, pinnes nedrīkst spaidīt.
  • Ja izsitumi progresē, pinnes traucē un sabojā garastāvokli - labāk ir apmeklēt dermatologu.

Izvēlieties savu kosmetologu!

Speciālisti arī iesaka, ja iespējams, grūtniecības laikā apmeklēt kosmetologu. Pirmkārt, speciālists ieteiks piemērotu kosmētiku, lai mainītu ādas stāvokli. Otrkārt, piemērotākās procedūras, kas uzlabos ne tikai grūtnieces ādas stāvokli, bet arī dos pozitīvas emocijas. 

Jebkura sejas ādas apstrāde uzlabos ādas šūnu atjaunošanos un līdz ar to izskatu: atsvaidzinās sejas ādu, uzlabos tās elastību un novērsīs jaunu grumbu parādīšanos.

Kā arī piemērotas sejas ādas procedūras palīdzēs izvairīties no pastiprinātu pigmenta plankumu parādīšanās. 

Foto: depositphotos.com

Ķermenis

Vizuālās izmaiņas ir iespējamas ne tikai uz sejas, bet arī uz ķermeņa ādas. Topošajai māmiņai ne tikai palielinās svars, bet arī var parādīties neoplazmas - kārpas un papilomas. Šie veidojumi ir vīrusu izcelsmes, un grūtniecības laikā to augšanu izskaidro ar vispārējās imunitātes samazināšanos.

Dažreiz dzimumzīmes palielinās grūtniecības laikā. Tas notiek paaugstinātas hormonālās aktivitātes un estrogēnu receptoru satura ietekmē. 

Pigmentācija var palielināties uz vēdera, areolās un dzimumorgānu apvidū, kas arī uzskatāms par normu.

Tā kā grūtniecības laikā māmiņai ir divas asinsrites (sava un bērniņa), asinsrite grūtniecības laikā paātrinās un asins daudzums palielinās. Tāpēc plaukstas bieži ir karstas un sarkanas. Trešajā trimestrī ir iespējama nieze, ko izraisa palielināta žults izdalīšanās asinīs.

Āda kļūst sausāka. Uz ādas var parādīties sarkani sausie plankumi. Var būt īpašas ādas izpausmes - dažādi izsitumi ar niezi. Tomēr tie ir jāpārbauda un jāapstrādā, lai neradītu neatgriezeniskas sekas.

Ieteikumi

  • Ja likvidējat papilomas, dzimumzīmes, jārēķinās, ka tās var atkal parādīties, tāpēc labāk nogaidīt, līdz bērns piedzimst.
  • Ja nieze ir stipra, ieteicams lietot atsvaidzinošus krēmus un, ja nepieciešams, antihistamīnus.
  • Izmantot kosmētiku ar uzlabotu SPF aizsardzību, lai samazinātu iespējamību, ka neoplazmas kļūst hroniskas.
  • Nav iesakāms sauļoties un apmeklēt solāriju.

Strijas

Iepriekš minētās problēmas neietekmē visas sievietes, taču ķermeņa masas pieaugumu piedzīvos katra. Viena no visbiežāk sastopamajām grūtnieču problēmām - strijas. Visbiežāk tās parādās trešajā trimestrī, strauji palielinoties ķermeņa masai. Striju izskatu ietekmē hormonālie faktori, svara pieaugums, fiziskās aktivitātes pakāpe, ādas kopšanas kvalitāte, grūtniecības gaita un, visbeidzot, ģenētika. Bērna gaidīšanas periodā parādās arī celulīts, jo dzīves ritms neizbēgami palēninās, sieviete kļūst mazkustīga.

Tomēr celulītu un svara pieaugumu nevajadzētu pieņemt dramatiski - vairumā gadījumu šīs problēmas mazinās jau bērniņa zīdīšanas laikā.

Svara pieaugums līdz 16 kg ir absolūti normāls. Ja tas sasniedzis 20-25 kg - tas ir liels svara pieaugums un no tā nevarēs atbrīvoties ātri. 

Ieteikumi

  • Pirms grūtniecības plānošanas ieteicams apmeklēt procedūras, kas uzlabo ādas elastību, stiprina to, un veikt limfodrenāžu.

Ja veidojas strijas - tās nekad nevarēs pilnībā likvidēt, ja nu vienīgi ar plastiskās ķirurģijas palīdzību. Citas estētiskās medicīnas metodes tikai uzlabos kopējo izskatu un padarīs kosmētisko defektu mazāk pamanāmu. Tāpēc vislabāk ir novērst jau striju rašanos, rūpējoties par savu ādu.

  • Kopiet ādu ikdienā. Jau no grūtniecības sākuma mitriniet un barojiet ādu ar atbilstošiem kosmētikas līdzekļiem. 
  • Āda ir ķermeņa lielākais orgāns, un jāsaprot, ka tā absorbē vielas, kas var kaitēt bērnam, tāpēc kārtīgi iepazīstieties ar kosmētiku un tās sastāvdaļām. 
  • Vienu vai divas reizes mēnesī veiciet visa ķermeņa pīlingu, lai āda labāk elpo un uzlabojas tās elastība - tā ir laba striju profilakse!
  • Visā grūtniecības laikā apmeklējiet vieglas relaksējošas masāžas, it īpaši, ja jums ir mazkustīgs dzīvesveids un lielāko daļu laika pavadāt sēžot vai guļot. Jebkura masāža uzlabos asinsriti un ķermeņa stāvokli kopumā. 
Foto: deposit

Konsultējieties ar speciālistu!

Veicot darbības, kuru mērķis ir uzlabot izskatu, ir svarīgi tās saskaņot ar savu ginekologu, lai sasniegtu vislabākos rezultātus un nekaitētu nedzimušajam bērnam.

Sabalansēts uzturs, diezgan intensīva fiziskā aktivitāte, pareiza ādas kopšana - tas viss kopā garantē labu izskatu grūtniecības laikā, kā arī vieglu atveseļošanos pēc dzemdībām.

Mati un nagi

Parasti grūtniecības laikā topošajām māmiņām mati kļūst spēcīgi, pilnīgi un spīdīgi. Tas ir progesterona darbības rezultātā; organisms aktīvi ražo augšanas hormonus, kas nepieciešami pilnīgai bērniņa attīstībai. Sievietei var intensīvāk augt matiņi arī citur uz ķermeņa, bet pēc dzemdībām situācija normalizējas.

2-3 mēnešus pēc dzemdībām mati kļūst trausli, sausi un strauji izkrīt. Tas tāpēc, ka progesterona līmenis strauji samazinās. Tā trūkums ietekmē sievietes matu stāvokli, nagus un nereti zobus. Mazinās arī dzelzs, cinka, kalcija daudzums organismā. Vitamīnu trūkums organismā rada stresu, iespējamu pēcdzemdību depresiju.

Matu atjaunošanās ilgst 1 līdz 15 mēnešus pēc dzemdībām.

Ieteikumi

  • Pēc dzemdībām ir vēlams turpināt lietot īpašos vitamīnus grūtniecēm. Ja nebarojat bērnu ar krūti, varat veikt 3 mēnešu matu atjaunošanas kursu, izmantojot īpašus vitamīnus.
  • Lai uzlabotu matu struktūru, izmantojiet matu preparātus, kas satur proteīnu. Ieteicams ne pārāk bieži balināt vai krāsot matus.
  • Lai uzlabotu matu augšanu, kā arī uzlabotu labsajūtu un asinsspiedienu, noder galvas ādas masāža.
  • Ja mati izkrīt, konsultējieties ar trihologu.

Nagi, tāpat kā mati, kļūst stiprāki grūtniecības laikā. Pēc bērna piedzimšanas un zīdīšanas laikā nagi kļūst trausli, dažreiz raupji, zaudē spīdumu, bet laika gaitā to stāvoklis uzlabojas.

Pēdas

Aizkavēta asins piegāde kājām var mazināt ādas izturību un aizsardzību pret nagu sēnīti. Ar svara pieaugumu, kad limfa un venozās asinis no kājām attek lēni, kājas piepampst un palielinās sēnīšu infekcijas risks.

Ieteikumi

  • Nelietojiet šaurus, neērtus apavus, kuros kāja ir saspiesta un svīst.
  • Izvēlieties kurpes ar zemiem (līdz 4 cm) papēžiem, nesēdiet sakrustotām kājām. Ja iespējams, paceliet kājas augstāk.
  • Apmeklējiet podologu reizi mēnesī, veiciet pēdu masāžu un izmantojiet atbilstošus kājas ādas kopšanas līdzekļus.
  • Apmeklējot baseinu, valkājiet čības, jo jebkura mikrotrauma var izraisīt infekciju. Tāpat jebkurā publiskajā peldvietā izmantojiet pretsēnīšu līdzekļus. Izvēloties tos, konsultējieties ar ārstu, jo dažas pretsēnīšu zāles nevar lietot grūtniecības laikā.
  • Apmeklējot manikīru vai pedikīru, pievērsiet uzmanību tam, vai speciālists rūpīgi sterilizē instrumentus.
  • Uzmanīgi apstrādājiet nagus! Tāpat kā zobu suka, katram ģimenes loceklim nepieciešami pašam savi rīki nagu apstrādei.
  • Sakarā ar izmaiņām nagu struktūrā jums jārūpējas par tiem - jādzer stiprāki vitamīni, jālieto nagu maskas, stiprinātāji, jāizvairās no saskares ar sadzīves ķimikālijām - mazgāšanas līdzekli, trauku mazgāšanas līdzekļiem un citām vielām, kas nelabvēlīgi ietekmē nagu stāvokli.

Raksts tapis sadarbībā ar Magnesium Diasporal Direkt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu