Talibu līderis: Pamiers Afganistānā tuvākajā laikā nav gaidāms

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Haibatulla Ahundzada
Haibatulla Ahundzada Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Afganistānas talibu nemiernieki tuvākajā laikā negrasās izsludināt pamieru, sestdien sacīja grupējuma līderis Haibatulla Ahundzada, vienlaikus norādot, ka "durvis dialogam" ar ASV ir atvērtas.

Pagājušajā mēnesī Katarā noslēdzās ASV vadīto sarunu sestā kārtā, tomēr tikpat kā nekas neliecina par progresu, bet visā Afganistānā turpinās asinsizliešana.

"Dialoga un sarunu durvis šajā pašā brīdī ir vaļā. [Talibu] sarunu komanda ir iesaistījusies sarunās ar amerikāņu pusi," vēstījumā, kas izplatīts, tuvojoties musulmaņu Dzīru svētkiem - gavēņa mēneša ramadana noslēgumam -, norādīja Ahundzada.

Afganistānas prezidents Ašrafs Gani bija ierosinājis uz ramadana laiku visā valstī izsludināt pamieru, bet talibi šo piedāvājumu noraidījuši.

Pērn talibi musulmaņu Dzīru svētku laikā ievēroja trīs dienu pamieru, un daudzi afgāņi, kurus nogurdinājušas kara un vardarbības desmitgades, cerēja, ka arī šogad tiks ievērots pamiers.

Tomēr Ahundzada norādīja: "Nevienam nevajadzētu cerēt, ka mēs izliesim aukstu ūdeni uz sakarsušajām džihāda kaujas frontēm vai aizmirsīsim mūsu upurus 40 gadu laikā, pirms nebūsim sasnieguši savus mērķus."

Piektdien bijušais Afganistānas prezidents Hamids Karzai kļūdaini pavēstīja, ka talibi ir izsludinājuši jaunu pamieru. Ar šo paziņojumu Karzai nāca klajā, noklausījies vecu paziņojumu, kuru talibi bija izplatījuši pērn.

Karzai paziņojums visā valstī uz īsu laiku izraisīja sajukumu, medijiem publicējot tvītus un pārraidot ārkārtas ziņas par it kā izsludināto pamieru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu