Vēl nav pieņemts lēmums par kasācijas tiesvedību spiegošanā apsūdzētā LDz ceļu meistara Krasnopjorova lietā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lote Lārmane, Re:Baltica

Augstākā tiesa (AT) vēl nav lēmusi par kasācijas tiesvedību spiegošanā Krievijas labā apsūdzētā AS "Latvijas dzelzceļš (LDz) ceļu meistara Aleksandra Krasnopjorova lietā, informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Lieta AT saņemta ar aizstāvja kasācijas sūdzību par Zemgales apgabaltiesas spriedumu. Tiesa pērnā gada beigās Krasnopjorovam kā sodu noteikusi brīvības atņemšanu uz trim gadiem un diviem mēnešiem un probācijas uzraudzību uz diviem gadiem.

Taču AT pagaidām vēl nav lemts jautājums, vai lietā ierosināma kasācijas tiesvedība.

Jau vēstīts, ka Zemgales apgabaltiesa, izskatot Krasnopjorova lietu, viņam noteikusi stingrāku sodu. Apgabaltiesas kancelejas vadītāja Aina Sproga skaidroja, ka otrā līmeņa tiesa nolēmusi atcelt Zemgales rajona tiesas 2018.gada 29.maija spriedumu daļā par noteikto sodu. Proti, pirmajā instancē Krasnopjorovam piespriests cietumsods uz vienu gadu un sešiem mēnešiem, 60 stundu piespiedu darbs un probācijas laiks uz vienu gadu un sešiem mēnešiem, bet Zemgales apgabaltiesa Krasnopjorovam kā sodu noteikusi brīvības atņemšanu uz trim gadiem un diviem mēnešiem un probācijas uzraudzību uz diviem gadiem. Soda termiņā tiks ieskaitīts apcietinājumā pavadītais laiks no 2016.gada oktobra līdz 2018.gada janvārim.

Pirmās instances spriedumu lietā pārsūdzējusi gan apsūdzētā, gan apsūdzības puse. Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja apelācijas protestu attiecībā uz sodu, kas piemērots Krasnopjorovam.

Kā iepriekš informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina, laikā no 2015.gada 21.oktobra līdz 2016.gada 23.septembrim apsūdzētais, būdams LDz darbinieks, Jelgavas dzelzceļa stacijas sliežu ceļu atbildības teritorijā regulāri, sistēmiski un mērķtiecīgi nodarbojās ar neizpaužamu militāra rakstura ziņu un komercnoslēpumu nelikumīgu vākšanu Krievijas uzdevumā, pēc kā iegūto informāciju nodeva Krievijā esošai kontaktpersonai.

Apsūdzētais, pārfilmējot no LDz videonovērošanas sistēmām tiešsaistes režīmā un video arhīviem, nelikumīgi ieguva ziņas par NATO militārās tehnikas pārvietošanos Latvijas teritorijā, norādīja Sutugina.

Nelikumīgi vākto, iegūto un pavairoto informāciju un neizpaužamās ziņas, apsūdzētais elektroniskā formātā nosūtīja Krievijā esošai kontaktpersonai, kas pārstāvēja un darbojās Krievijas interesēs.

Apsūdzētais bija iegādājies un savā darba vietā - LDz piederošās nedzīvojamās ēkas kabinetā, apzinoties, ka viņam nav attiecīgas atļaujas, nelikumīgi glabāja rūpnieciski izgatavotu rokas granātu sprādziena imitācijas uzspridzinātāja imitācijas daļu. Tā ir pieskaitāma pie militārās pirotehnikas un satur rūpnieciski izgatavotu svaidošo sprāgstvielu - dūmu pulveri 2,7 gramu apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu