CVK: Problēmu iespēju vēlēšanu IT sistēmā var mazināt, laicīgi piešķirot finansējumu to izstrādei (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja Kristīne Bērziņa
Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja Kristīne Bērziņa Foto: Ieva Leiniša / LETA

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) šonedēļ rīcībā esošo informāciju pārtraukums iepriekšējās balsošanas tiešsaistes sistēmas darbībā saistīts ar "sistēmas aizsardzības risinājumiem" un sava loma bijusi arī ierobežotajam laikam tās izstrādei.

CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa skaidroja, ka pārtraukums vēlētāju tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas darbībā tika konstatēts ārpus atbildīgā uzņēmuma "Soaar" un vēlēšanu komisijas "ietekmes teritorijas" un ir saistīts ar "sistēmas aizsardzības risinājumiem".

Vaicāta sīkāk, ko tas nozīmē, Bērziņa norādīja, ka sīkāk to nevar komentēt, jo tie ir "drošības jautājumi". Taujāta par iespējamām sekām uzņēmumam "Soaar", CVK par šo situāciju papildus tiks lūgti arī sistēmas nodrošināšanā iesaistīto institūciju atzinumi. CVK vadītāja skaidroja, ka atbildīgās iestādes, kurām ir informācija par traucējumu, izanalizēs situāciju.

Vēlēšanu komisijā arī norāda, ka Saeima finansējumu sistēmas izstrādei atbalstīja tikai šī gada 3.aprīli, finansējumu sistēmas izstrādei budžeta likumprojektā iekļaujot tikai izskaitīšanai uz otro lasījumu. Līdz ar to arī sistēmas pārbaudes bija jāveic ļoti īsos termiņos, skaidroja CVK priekšsēdētāja.

"Nākotnē šādu situāciju iespējamību mazināt palīdzētu vēlēšanu IT risinājumu izstrāde ne mazāk kā trīs mēnešus pirms vēlēšanām, kas nozīmē, ka arī nepieciešamie grozījumi vēlēšanu likumos un finansējums šādu risinājumu izstrādei jāpiešķir laicīgi," pauda Bērziņa.

Tāpēc vaicāta, vai šajā situācijā būtu jāvērtē pašreizējās vai iepriekšējās CVK vadības vai locekļu atbildība, Bērziņa atbildēja noraidoši, norādot uz augstāk minēto skaidrojumu.

Kā ziņots, maija otrajā pusē EP vēlēšanās iepriekšējā balsošanā daļu no laika nestrādāja izmēģināšanai ieviestā iespēja caur tiešsaistes sistēmu nobalsot citā vēlēšanu iecirknī.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu