Ventspils mūzikas vidusskolas lietā dots 7000 eiro kukulis, to devuši bijušie ugunsdzēsēji (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Eiro banknotes aploksnē; ilustratīvs foto.
Eiro banknotes aploksnē; ilustratīvs foto. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pagājušajā nedēļā Iekšējās drošības birojs aizturēja ugunsdzēsēju komisiju, kas, iespējams, uzpirkta, lai jaunuzceltajā Ventspils mūzikas vidusskolā pievērtu acis uz vairākām neatbilstībām ugunsdrošības sistēmā. Viņu pieņemtais  pozitīvais  atzinums  pēc notikušā atcelts. Ugunsdzēsēji iesaistīti abās pusēs gan kā iespējamā kukuļa devēji, gan ņēmēji. Kādreizējā ugunsdzēsēja Viļņa Puļķa firma tirgū darbojas jau desmit gadus. Uzņēmums piedalās daudzos publiskos būvprojektos - skolās, teātros, slimnīcās. Tam jāatbild, lai ugunsdrošība ir sakārtota un būvobjektu var nodot. Sāktajai izmeklēšanai vajadzētu novest pie atbildēm, vai notikušais ir atsevišķs gadījums vai korupcija būvobjektos  ar ugunsdzēsēju uzpirkšanu ir sistēma.

Ventspils mūzikas vidusskolu sāka celt pirms diviem gadiem. Izmēros un vērienā iespaidīgo mācību iestādi ar koncertzāli un speciāli Vācijā būvētām ērģelēm ceļ pamatā par Eiropas naudu. Kopējās izmaksas - vairāk nekā 25 miljoni.

Skola jānodod jūnija beigās. Pagājušajā nedēļā šeit ieradās četru ugunsdzēsēju komisija, kas pieņēma  ugunsdrošības sistēmas, atzīstot, ka tās atbilst visām prasībām. Komisijas sastāvu bija akceptējis Kurzemes reģiona brigādes komandieris. Viņš amatā ir tikai gadu.

"Labi, kārtīgi, uzcītīgi darbinieki, man pat aizdomu nebija, ka kaut kas tāds varētu būt," sacīja VUGD Kurzemes reģiona brigādes komandieris Vilnis Bents.

Iekšējās drošības biroja rīcībā nonāca informācija, ka ugunsdzēsējus grasās uzpirkt. Izmeklētāji sagaidīja, ka komisija naudu paņem un dod akceptu ugunsdrošības sistēmu nodošanai ekspluatācijā. Pēc pārbaudes pagājušajā nedēļā komisijas amatpersonas aizturēja. Viņu vidū abi  Kurzemes reģiona komandiera vietnieki Mursals Kerimovs, Romāns Andrijausks un divi inspektori. 

"Tad, kad es stājos šajā amatā un sāku strādāt, es biju pārliecināts par saviem darbiniekiem, ka viņi godpātīgi pilda savu darbu. Tas, ka šāds gadījums ir bijis, ļoti nesmuks, protams, to nevar izslēgt, ka tā notiek," tā Bents.

Saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju kukuļa summa bija 7 tūkstoši. Naudu saņēma komisijas priekšsēdētājs Kerimovs, un tālāk tā sadalīta starp komisijas locekļiem. Viena no amatpersonām kukuli slēpusi diezgan savdabīgā veidā - norokot zemē. 

"Darba gaitā mēs ugunsdzēsējus esam uzaicinājuši kādas 3 vai 4 reizes. Viņi ir ieradušies apsekot objektu, lai darba gaitā norādītu, kas ir jādara.

Nespeciālistam var likties, ka ļoti vienkārši ir būvnormatīvus ievērot, bet viņš ir ļoti sarežģīts, kas faktiski mainās katru gadu," sacīja būvobjekta pasūtītājs, Ventspils Komunālās pārvaldes direktors Andris Kausenieks.

Kurzemes reģiona komandiera vietnieks Kerimovs objektā no gada sākuma bijis vairākkārt. Viņš priekšniekam atskaitījies, ka problēmu nebūs un mūzikas skolu nodos laikā.

Vaicāta, vai bija kādas iebildes, sākot no pavasara līdz 21.maijam, no ugunsdzēsēju puses, ģenerāluznēmēja, pilnsabiedrības "Merks-Ostas celtnieks" pārstāve Baiba Brūkle-Titajeva sacīja: "Pareizi jūs teicāt, es negribētu tos ne par aizrādījumiem, ne iebildēm, bet nepilnības bija, jā. Un neprecizitātes tika novērstas."

Tomēr ugunsdzēsēju pozitīvajam atzinumam, izrādās, nebija pamata. Uzreiz pēc aizturēšanām Ventspilī ieradās jauna neatkarīga komisija un veica atkārtotu pārbaudi jaunbūvē. Atklājās, ka ir vismaz divas nopietnas iebildes, viena no tām - dūmvadu novadīšanas ailes attālums ir nevis 30, bet 37 metri, kas nozīmē, ka dūmi ugunsgrēka gadījumā neizklīdīs pietiekami ātri un cilvēki var saindēties. 

VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes priekšnieks Dzintars Lagzdiņš sacīja: "Mēs veicām atkārtotu pārbaudi, mēs piedalījāmies tur divas dienas, pašlaik ir sagatavots lēmums par iepriekšējā pozitīvā lēmuma atcelšanu un tiek gatavots jauns, kas nebūs pozitīvs."

Raidījums: "Kas būtu bīstami sabiedrībai, ja būtu objekts pieņemts ar jūsu kolēģu pozitīvo atzinumu?"

Lagzdiņš: "Bija iztrūkumi attiecībā uz dažādiem tehniskiem risinājumiem, un, ja izceltos ugunsgrēks, iespējams, arī kāds cilvēks varētu aiziet bojā!"

Firma, kas, iespējams, deva naudu ugunsdzēsēju komisijai, ir no Rīgas. "VPM Latvija" projektā kā autoruzraugus ugunsdrošības sistēmām piesaistīja vēlu, kad līdz ēkas nodošanai bija palikuši daži mēneši un bija jānodrošinās, ka nepilnības projekta nodošanu neaizkavēs. VMP Latvia pieder bijušajam Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekam. Vilnis Puļķis Matīsa dēls, kā iniciāļi veido firmas nosaukumu, dienestā nostrādāja 20 gadus un 2008.gadā uzreiz pēc aiziešanas nodibināja savu uzņēmumu. VPM sniedz pakalpojumus gan būvprojektu vadībā, gan specifiski būvju ugunsdrošības jautājumos.  

Ventspils mūzikas skolā bijušais ugunsdzēsējs Puļkis piedalās ar vēl vienu savu firmu VPM Construction, kas atbild par konstrukciju apstrādi ar ugunsdrošiem materiāliem. IDB uzskata, ka Puļķis varētu būt galvenais kukuļa došanas organizētājs. IDB viņu prasīja apcietināt, taču tiesa pret 10 tūkstošs eiro lielu drošības naudu Puļķi izlaida brīvībā.

Raidījums: "Kas jums tiek inkriminēts? Jūs arī tikāt aizturēts pagājušajā nedēļā."

SIA "VPM Latvia" īpašnieks un valdes loceklis, Vilnis Puļķis: "Ja es pareizi saprotu, pret mums ir aizdomas, ka mēs organizējām kukuļa došanu. Par šo es neko nezinu, un līdz ar to neko nemāku komentēt."

Mums zināms, ka naudu ugunsdzēsēju pārbaudes komisijas vadītājam Kerimovam deva Puļka firmas darbinieks Laimonis Drozdovs. Viņš iepriekš strādājis Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienestā,  lasījis arī lekcijas ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžā.

Raidījums: "Un ko saka jūsu darbinieks Laimonis Drozdovs, viņš  netikās ar Kerimovu? Deva viņam naudu?"

Puļķis: "Nemāku komentēt. Man ir liegums ar viņu kontaktēt. Un tajā pašā laikā pirms tā aizturēšanas brīža man nebija tādu ziņu, ka kāds kaut ko varēja ... nav tādu ziņu."

Raidījums: "Kerimovu pats pazīstat?"

Puļķis: "Es esmu dzirdējis, es personīgi varbūt, ka esmu ticies, jo Ventspils koncertzālē esam bijuši vairākas reizes, pats personīgi biju kaut kad janvārī vai decembrī. Ja pēc fotogrāfijas jāatpazīst, tad droši vien varētu."

Arī Drozdovam, tāpat kā Puļķim, tiesa nepiemēroja apcietinājumi un izlaida viņu brīvībā pret 10 000 eiro lielu drošības naudu. "VPM Latvia" ir ietekmīgs spēlētājs - bijis iesaistīts gan jau uzceltos, gan vēl nenodotos tirdzniecības  centros. Tāpat Puļķa firma strādājusi divos Eiropas apmaksātos projektos - Ikšķiles vidusskolas pārbūvē un Jelgavas pilsētas slimnīcā. VPM Latvia patlaban strādā arī pie Jaunā Rīgas teātra pārbūves. 

Raidījums: "Vai tas, ka esat bijušais VUGD darbinieks, arī Laimonis Drozdovs, jums dod kādas priekšrocības pār citiem?" 

Puļķis: "Nekādas priekšrocības. Tajā pašā laikā mēs esam tendēti uz loģiku, tajā pašā būvnormatīvu sistēmā vienmēr ir korekti, strikti aprakstīta šī ugunsdrošības sistēma. Un mēs atbilstoši būvnormatīviem veidojam šos standartus, taisām ekspertīzi, un līdz ar to ar mums rēķinās, jā. Ka mēs varam izdarīt to likumīgā ceļā."

Pret ugunsdzēsējiem sākta discipinārpārbaude. Līdz apstākļu noskaidrošanai viņi no darba atstādināti.

Raidījums: "Kā vērtēt kolēģu darbu, kas bija devuši pozitīvu atzinumu?"

Lagzdiņš: "Cerēsim, ka mūsu rindas paliks tīrākas un vairāk šādu gadījumu nebūs."

Eiropas Komisija ir apturējusi daļu finansējuma Ventspils mūzikas vidusskolai līdz konkrēto apstākļu noskaidrošanai saistībā ar iespējamo korupciju būvobjektā. Dienesta izmeklēšana Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā notiek pēc iekšlietu ministra Sanda Ģirģena rīkojuma. Viņš notikušo uzskata par nopietnu gadījumu. Tomēr ar četru, iespējams, korumpētu ugunsdzēsēju atklāšanu vien nepietiks. Žurnālistiskās izmeklēšanas  laikā vairāki avoti izteicās, ka kukuļu došanu ugunsdzēsēju komisijai viņu algas apmērā jaunu būvobjektu nodošanā ekspluatācijai uzskata par parastu parādību. Un tas, ka iespējamie naudas devēji ir bijušie kolēģi, ir vēl viens apstiprinājums tam. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu