Satraucoša tendence: pēc īpašuma dāvinājuma bērni pazemo vecākus (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Sirmgalve ar spieķi. Ilustratīvs attēls.
Sirmgalve ar spieķi. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Tifanova/LETA

Juristi Latvijā novērojuši jaunu un satraucošu tendenci - aizvien biežāk bērni un mazbērni pazemo vecākus un vecvecākus, kuri viņiem novēlējuši savu īpašumu ar dāvinājuma līgumu, vēstī "Panorāma".

Juridiskās palīdzības administrācijā šādos gadījumos dāvinātājiem ne vien palīdz tiesā līgumus atcelt, bet pat kārto pagaidu aizsardzību, ja mantinieki uzbrūk vārdiski vai fiziski.

Nesen Juridiskās palīdzības administrācijā vērsās kāds pensionārs, kuram mazbērns strīda laikā salauza abas rokas.

“Ļoti daudz asaru un bēdu, ļoti daudzi seniori pārsteigti, ka tāda rīcība ir sekojusi. Bet tur apakšā ir manta, un diemžēl šādas situācijas notiek,” atzina Juridiskās palīdzības administrācijas juriskonsulte Ilona Bērzkalne.

“Varmāka ir bērns vai mazbērns. Savā laikā ir uzdāvināts īpašums, mēģina izdzīvot no dzīvokļa un terorizē. Mēs spējam palīdzēt! Gan vērsties tiesā par pagaidu aizsardzību no varmākas, gan risināt strīdu,” uzsvēra Bērzkalne.

Tikmēr daudzi pensionāri gadiem pacieš šādu izturēšanos, jo nemaz nezina, ka pat kopīpašumu vai dāvinājuma līgumu iespējams apstrīdēt tiesā.

“Mums ir veiksmīgi gadījumi, paralēli tiek celta prasība tiesā. Uz pusēm senioram ar dēlu piederēja dzīvoklis. Tiesisks pamats būtu atrasties šajā dzīvoklī. Bet persona vērsās tiesā ar prasību par kopīpašuma izbeigšanu. Jo nevar dzīvot kopā.

Ja spēj pierādīt, ka dāvinājuma līguma atcelšanai ir pamats, tad arī dāvinājuma līgumu var atcelt,” norādīja Bērzkalne.

Ja pensionārs cietis no vardarbības, juridisko palīdzību viņš saņems bez maksas. Tāpat bezmaksas palīdzība pienākas trūcīgiem vai maznodrošinātiem senioriem.  

Juridiskās palīdzības administrācijas adrese ir Pils laukums 4, Rīga, bezmaksas tālrunis 80001801.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu