Klajā nāk grāmata par leģendāro šķēpmetēju Jāni Lūsi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Lūsis lidostā "Rīga" attēlots uz vieglatlētikas triumfa sienas
Jānis Lūsis lidostā "Rīga" attēlots uz vieglatlētikas triumfa sienas Foto: Jānis Škapars/TVNET

Apgāds "Jumava" laidis klajā Arņa Terzena grāmatu "Lūsis. Laikmeta iezīmētais", kas vēsta par ievērojamu sportistu — sportistu, kurš ­divdesmit gadu garumā bijis labākais pasaules šķēpa metējs, uzstādot ­divus pasaules rekordus.

"Man Jānis Lūsis ir aukstasinīgas izturības sportista etalons. Saņemot Tokijas olimpisko spēļu bronzas medaļu, viņā palika līdz galam neizpil­dīta uzdevuma sa­jūta, rūgtums. Viņam nācās pilnveidoties un papildināt savas zināšanas kopā ar savu prasīgo treneri Valentīnu Mazzālīti, kurš negāja uz kompromisiem, bet vienmēr centās sasniegt izvirzīto mērķi. Tieši trenera Valentīna Mazzālīša izstrādātā ­šķēpa metēju sagatavošanas metodika un Jāņa Lūša darbaspējas un talants deva ­rezultātus. Jau pēc četriem gadiem Mehiko olimpiskajās spēlēs Jānis kļuva par olimpisko čempionu. Tik augsta rezultāta sasniegšanai sevi darbam jāziedo pilnībā. Tieši par to var apbrīnot šo izcilo sportistu. Šī grāmata atklāj mums vēl nezināmus Jāņa Lūša dzīves un sportisko cīņu faktus, kas mums ļauj novērtēt viņa aso prātu, dziļo cilvēcību un vienkāršību saskarsmē ar līdzcilvēkiem. Jāņa Lūša dzīvesstāsts ir apliecinājums arī tam, ka, satiekot īsto cilvēku, savu dzīvesbiedri Elvīru Ozoliņu, divu spēcīgu un mērķtiecīgu sportistu panākumi dubultojas. Tās ir kopīgas intereses un dziļa izpratne par to, cik grūti ir sasniedzamas sportiskās virsotnes. Grāmatas par izcilām personībām, kā Jānis Lūsis, mūsu sabiedrībai, īpaši jauniešiem, ir ļoti nepieciešamas, lai iedvesmotu un pārliecinātu, ka viss ir iespējams. Panākumus veido mērķtiecīgs darbs," raksta olimpisko spēļu čempions kanoe airēšanā Ivans Klementjevs.

Jānis Lūsis
Jānis Lūsis Foto: Jānis Škapars/TVNET

"Jānis Lūsis — latviešu zemnieces dēls — spējis sevi attīstīt līdz trenētības augstākajām virsotnēm cilvēces senākajā sporta rīkā — šķēpa mešanā —, ar kuru mūsu sentēvi ieguva pārtiku un gāja karā, bet Jānis uzvarējis 200 lielākajās ­pasaules sacensībās, ceturtdaļu gadsimta valdot pasaules šķēpa mešanā. Tas ir divu talan­tīgu latviešu — trenera Valentīna Mazzālīša un sportista Jāņa Lūša — daudzu gadu sadarbības rezultāts. Savu mūža mīlestību Jānis noskatīja Ļeņingradā un latviešu meiteni Elvīru, olimpisko čempioni, atveda atpakaļ uz Latviju, un izveidoja vie­nīgo šķēpa metēju olimpisko čempionu ģimeni pasaulē. Šobrīd abi saimnieko ģimenes mājā Mazās Juglas krastā. Viņi ir mūsu lepnums," tā grāmatas anotācijā raksta LPSR sporta ministrs, Latvijas sportā no 1953. gada - Daumants Znatnajs.

"Mēs noteikti varam lepoties ar izcilu sporta leģendu šķēpa mešanā — Jāni Lūsi. Ne velti Jānis ir atzīts par simtgades labāko sportistu. Domāju, ka daudzi jaunie sportisti ir iedvesmojušies no izcilā Jāņa un ir izvēlējušies šķēpa mešanu, kas arī ir apliecinājums tam, ka mums ir vairākas godalgas olimpiskajās spēlēs," tā Dainis Kūla, olimpisko spēļu čempions šķēpa mešanā.

"Lūsis. Laikmeta iezīmētais"
"Lūsis. Laikmeta iezīmētais" Foto: jumava.lv

Grāmata pieejama lielākajās grāmatnīcās un jumava.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu