Ar tiesas lēmumu zemniekam atsavina nelikumīgi iegūtu lielgabalu (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Maija izskaņā Zemgales rajona tiesa atsavinājusi nelikumīgi iegūtu un glabātu lielgabalu, kas "piederējis" 60 gadus vecajam Andrim Kļavam, vēstī Latvijas Avīze. 

Līdz ar lielgabalu tiesa konfiscējusi arī citus nelikumīgus ieročus vai to sastāvdaļas, kopskaitā septiņus, kā arī vienu lādiņu. Papildus konfiskācijai tiesa piesprieda Kļavam 80 stundas piespiedu darba.

Kā tiesā stāstījis pats apsūdzētais, pie lielgabala viņš ticis 1993. gadā, kad staigājis pa Zvārdes poligonu, kurā bija atstāti vairāki lielgabali. Vienu no tiem, 1930. gadā ASV ražoto 40 milimetru lielgabalu “Bofors L60", Kļava sākotnēji vēlējies nodot Zemessardzes vajadzībām. Taču lielgabalu ieroču speciālisti atzina par nederīgu, un tas palicis zemnieka sētā kā eksponāts līdz pat 2016. gadam.

Ar laiku uzradušies arī citi ieroči un to daļas - kaut ko, kas palicis no kara laika, zemnieks atradis pats, kaut ko esot pircis kolekcionāru saietā Ikšķilē.

Ieročus Kļava izrādījis tūristiem un interesentiem. Lielgabals viņa sētā stāvējis gadiem, līdz, atsaucoties uz kāda iedzīvotāja iesniegumu policijā, likumsargi ieradās Kļavas sētā informāciju pārbaudīt.

"Es esmu mednieks un Zemessardzes leitnants - zinu, kas ir ieroči un kā tos glabāt. Lielgabals un citas kara laika mantas nebija ieroči, jo ar tiem nevarēja šaut. Ar savu zemessarga pieredzi sapratu, kas ir un kas nav bīstami. Man taču bija pieci likumīgi medību ieroči - kam tad man vēl būtu bijuši vajadzīgi sarūsējuši lūžņi, ar kuriem šaut?" tiesā teica apsūdzētais.

Vienlaikus viņš piekrita, ka nav sekojis likumiem, kas bez attiecīgas atļaujas liedz iegādāties un glabāt ieroču būtiskas sastāvdaļas.

Kļavas advokāte Ieva Cīrule un arī prokurors Ilvars Kunigs lūguši tiesu apsūdzēto atbrīvot no kriminālatbildības un nesodīt, kā arī atstāt viņam lielgabalu, cita starpā uzsverot, ka notikušais likumpārkāpums nav bijis ļaunprātīgs, tīšs, bet gan aiz likumu nepārzināšanas un muļķības, kā arī ieroči bijuši domāti izklaidei un nav bijuši bīstami.

Arī apsūdzētais pēdējā vārdā solījās "vairs tādus dzelžus mājās nenest un būt likumpaklausīgs pilsonis", savu vainu atzīstot.

Tomēr tiesnese izlēma Kļavu sodīt.

Apsūdzētais vainu nodarītajā atzinis. Tiesas lēmumu vēl ir iespējams pārsūdzēt.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu