Francijā piespriež cietumsodu imamam par palīdzību migrantiem šķērsot Lamanšu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Tiesa Francijā pirmdien piesprieda imamam no valsts ziemeļiem divu gadu cietumsodu par to, ka viņš palīdzēja migrantiem ar piepūšamām laivām šķērsot Lamanšu.

39 gadus vecais islāma sludinātājs ar irāņu izcelsmi, kuram piešķirts politiskais patvērums Francijā, kopš decembra bija organizējis vairākus braucienus pāri Lamanšam no Francijas ziemeļiem uz Angliju.

Tiesāts tika arī 29 gadus vecs Senegālas pilsonis, kas apmeklēja mošeju Ruānas pilsētā, kur sprediķoja minētais imams. Senegālietim tika piespriests deviņu mēnešu cietumsods, kā arī aizliegums uz trim gadiem apmeklēt Noras un Padekalē departamentus Francijas ziemeļos.

Imams, uzklausot tiesas spriedumu, noģība.

Abi notiesātie pēc aizturēšanas aprīlī atzinās, ka bija sagādājuši migrantiem sešas vai septiņas piepūšamās laivas, pirmdien ziņoja laikraksts "Le Figaro".

Izmeklēšana sākās marta beigās, kad žandarmi atrada glābšanas vestes, mitrus puloverus un gumijas laivu kādā pludmalē Francijas ziemeļos.

Neviens no abiem notiesātajiem iepriekš nebija zināms policijai, vēstīja "Le Figaro".

Policija atrada imama mājā divas laivas, trīs dzinējus un glābšanas vestes. Imams un senegālietis atzinās, ka no decembra līdz aprīlim nopirkuši septiņas laivas.

Imams tiesā paziņoja, ka bija devies uz veikalu Delemonas pilsētā pie Beļģijas robežas, lai nopirktu laivas kādam cilvēkam, kuru viņš nosauca par Kamalu.

Imams un senegālietis apgalvoja, ka tikai vēlāk uzzinājuši, ka šīs laivas izmantojuši migranti nelegālai Lamanša šķērsošanai.

Prokurori sacīja, ka šie paskaidrojumi "neatspoguļo patiesību" un ka imams bieži bijis rajonos, kur šīs laivas tika atrastas.

Pērnā gada pēdējos mēnešos ievērojami pieauga afgāņu, irākiešu, irāņu un afrikāņu migrantu veikto Lamanša šķērsošanas gadījumu skaits, pamudinot Lielbritānijas un Francijas policiju pastiprināt patrulēšanu.

Migranti pievērsās jūras ceļam pēc tam, kad viņiem neizdevās iekļūt kravas mašīnās un citos autotransporta līdzekļos, kas no Francijas dodas uz Lielbritāniju pa Lamanša tuneli vai ar prāmjiem.

Tiesa Francijā martā piesprieda cietumsodus diviem irākiešiem un vienam irānim par migrantu nelegālu braucienu ar laivām organizēšanu pāri Lamanšam.

Saskaņā ar Francijas Iekšlietu ministrijas datiem, pērn Lielbritānijas krastus veiksmīgi sasniedza 276 migranti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu