Sieviete nopriecājas, kad ārsti viņas smadzenēs atrod lenteņa cistu (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārsti operāciju zālē. Ilustratīvs attēls.
Ārsti operāciju zālē. Ilustratīvs attēls. Foto: SCANPIX

Ziņa, ka tev smadzenēs ir nevis ļaundabīgs audzējs, bet gan lenteņa cista, pavisam noteikti varētu būt pamatīgs atvieglojums.

Tieši to piedzīvoja 42 gadus vecā Ņujorkas iedzīvotāja Reičela Palma. Viņa pie ārstiem pēc palīdzības vērsās pēc tam, kad piedzīvoja visai dīvainus simptomus – grūtības atcerēties vārdus un pēkšņus satvēriena zudumus, vēstīts izdevumā “WABC-TV”.

Kad ārsti pārbaudīja sievietes smadzenes magnētiskās rezonanses iekārtā, viņi atklāja dīvaina izskata bojājumu. Ņemot vērā attēlu un simptomus, ārstiem radās aizdomas, ka sievietes smadzenēs varētu būt ļaundabīgs audzējs.

Tomēr, kad ķirurgi veica operāciju, lai aizvāktu dīvainā paskata izaugumu, viņus sagaidīja pamatīgs pārsteigums. Proti, mīksto audu mezgla vietā viņi smadzenēs atrada kaut ko drīzāk līdzīgu akmentiņam vai oliņai.

“Tas, ko redzējām realitātē, galīgi neatbilda tam, ko gaidījām,” komentēja ārsts Džonatans Razuli.

Ķirurgi nekavējoties aizvāca oliņai līdzīgo objektu, palika to zem mikroskopa un ar skalpeli pārgrieza. Tajā mirklī ārstu acīm atklājās lenteņa mazuļa aprises.

“Tas bija tāds atvieglojums, ka ļaundabīga smadzeņu vēža vietā mēs ieraudzījām lenteni,” piebilda Razuli.

Palmai tika diagnosticēta neirocistikuloze – parazītiska slimība, kas parādās, kad cilvēks norij mikroskopisku cūkas lenteņa (Taenia solium) oliņu. Kad no oliņas izšķiļas kāpurs, tas var ceļot pa visu organismu un nokļūt teju jebkurā ķermeņa daļā, tostarp arī smadzenēs, kur tie veido cistas.

Kad no Palmas smadzenēm tika aizvākta parazītiskā cista, pacientei vairs nebija nepieciešama tālāka ārstēšanās.

Tiesa, joprojām neatbildēts paliek viens jautājums: kā Palma inficējās ar šo parazītu? Jautājums ir svarīgs, jo Palma nebija izceļojusi no valsts vai ēdusi nepietiekami labi pagatavotu gaļu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu