Cilvēktiesību aizstāvji pārmet Krištopāna kluba faniem naida runu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Handbola klubs Skopjes "Vardar" līdzjutēji
Handbola klubs Skopjes "Vardar" līdzjutēji Foto: EPA/Scanpix

Cilvēktiesību aizstāvju organizācija Helsinku komiteja pārmet Latvijas handbolista Daiņa Krištopāna pārstāvētās Ziemeļmaķedonijas komandas Skopjes "Vardar" līdzjutējiem pret albāņiem vērstu naida runu.

"Vardar" svētdien triumfēja Eiropas Handbola federācijas (EHF) Čempionu līgā, kas Vecajā kontinentā ir prestižākais klubu turnīrs. Pirmdien komanda atgriezās Skopjē, kur to lidostā un pilsētas centrā sagaidīja līdzjutēji.

Kā ziņo Helsinku komiteja, tā saņēmusi daudzus ziņojumus par "Vardar" līdzjutēju saukļiem, kas vērsti pret albāņiem, kuri veido aptuveni ceturto daļu no divus miljonus lielā Ziemeļmaķedonijas iedzīvotāju kopskaita.

Incidenti notikuši, neskatoties uz to, ka iekšlietu ministrs pirms tam īpaši piekodinājis nelietot apvainojošus saukļus vai dziesmas, kas izplata naida runu.

Pirms četriem mēnešiem stājās spēkā Ziemeļmaķedonijas vienošanās ar kaimiņvalsti Grieķiju par valsts nosaukuma maiņu no Maķedonijas pret  Ziemeļmaķedoniju, tādējādi paverot valstij ceļu uz dalību Eiropas Savienībā un NATO. Nosaukuma maiņa notika, pie varas esot Sociāldemokrātiskajai savienībai, kura aizpērn ar etnisko albāņu partiju atbalstu izveidoja valdību, opozīcijā atstājot vēlēšanās uzvarējušo konservatīvo partiju VMRO-DPMNE.

Pēc Čempionu līgas fināla notikušās preses konferences "Vardar" kapteinis Stojanče Stoilovs pārtrauca intervētāju, norādot, ka viņa valsts nosaukums ir Maķedonijas republika. Pirmdien Skopjē Stoilovs tika sagaidīts ar ovācijām.

Čempiontitula svinībās pirmdien piedalījās vairāki desmiti tūkstoši līdzjutēju.

1961.gadā dibinātais "Vardar" klubs EHF Čempionu līgā triumfēja arī aizpērn. Šobrīd nav skaidrības par kluba nākotni, jo tā galvenais sponsors, krievu miljonārs Sergejs Samsoņenko iepriekš paziņoja, ka vairs nevarēs tik daudz atbalstīt Skopjes klubu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu