Lietuvas aizsardzības ministrs: lēmumi par "Huawei" tehnoloģijām jāpieņem NATO un ES līmenī (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis
Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis paziņojis, ka lēmumi par Ķīnas kompānijas "Huawei" tehnoloģiju izmantojumu piektās paaudzes jeb 5G sakaru tīkla izveidē valstī jāpieņem NATO un Eiropas Savienības (ES) līmenī.

"Jautājumam par 5G sakariem jābūt starptautiskam. NATO līmenī un ES notiek diskusijas par kiberdrošības un sakaru drošības aspektiem," viņš otrdien teica ziņu radiostacijai "Žiniu radijas".

Ja atsevišķas NATO valstis nolems nesadarboties ar "Huawei", Lietuvai būs svarīgi risināt izaicinājumus saistībā ar izlūkošanas datu apmaiņu un garantēt drošību sabiedroto sakariem, kad tie atrodas Lietuvā, klāstīja Karoblis.

"5G ir ne tikai sakaru sistēma, un, ja sistēmas nav savienojamas, būs problēmas," viņš paskaidroja.

Karoblis kā iespējamos risinājumus nosauca citu tehnoloģiju izvēlēšanos Lietuvas militāro un valsts sakaru vajadzībām vai arī sadarbību ar citu operatoru, kas neizmanto "Huawei" tehnoloģijas.

Ministra vērtējumā, ja visi operatori izvēlēsies "Huawei", Lietuvai būs jāmeklē "alternatīva valsts sakariem".

Lēmumi par šo jautājumu tiks pieņemti "tuvākajā laikā", norādīja Karoblis.

Jau ziņots, ka ASV un vairākas citas valstis ierobežojušas "Huawei" ražojumu lietošanu, galvenokārt telekomunikāciju infrastruktūrā, norādot ka šis uzņēmums ir tuvs Ķīnas valdībai un tā ražojumi var tikt izmantoti nesankcionētai informācijas iegūšanai. "Huawei" noraida šādas apsūdzības.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu