Rīgas mērs: Lēmums par turpmāko sadarbību ir katras frakcijas politiskā atbildība (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jaunievēlētais Rīgas domes priekšsēdētājs Dainis Turlais
Jaunievēlētais Rīgas domes priekšsēdētājs Dainis Turlais Foto: Edijs Pālens/LETA

Lēmums par turpmāko sadarbību, lai nodrošinātu veiksmīgu Rīgas domes darbu, ir katras frakcijas politiskā atbildība, žurnālistiem sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Dainis Turlais (GKR).

Turlais pastāstīja, ka šajās dienās, tiekoties ar visu frakciju vadītājiem, izklāstījis savu redzējumu par to kā risināt domē radušos politisko krīzi.

Viņš sacīja, ka, neraugoties uz radušos situāciju, būtu bezatbildīgi nepieņemt lēmumus un vienkārši gaidīt, kas notiks tālāk. "Rīgā ir liela saimniecība un lēmumi ir jāpieņem, jo tie visi ir pilsētnieku labā. 90% jautājumu domes sēdēs ir vairāk tehniski un praktiski, kas saistīti ar mājokļu, to infrastruktūru un citu nozaru sakārtošanu," pauda mērs.

Lai nodrošinātu lēmumu pieņemšanu, Turlais esot piedāvājis nodrošināt, ka visas frakcijas iepazīstas ar domes sēžu darba kārtību vēl pirms tā tiek apstiprināta. Viņš piedāvā izveidot Frakciju padomi, kura sanāktu pirms domes sēdes darba kārtības apstiprināšanai, tādējādi visi jautājumi pamatos tiktu izrunāti jau pirms tam. Minētajā padomē strādātu visu frakciju vadītāji un Rīgas domes komiteju priekšsēdētāji.

Lai novērstu riskus par dažādu "aizkulišu vienošanos", visi frakciju priekšlikumi un domstarpības būtu jārisina atklāti padomē. "Neizbēgami mēs nonāktu pie budžeta veidošanas un tā ir klasika, ka opozīcija to neatbalsta. Tas nozīmē, ka tā izskatīšana arī būtu jāmaina, jo šāda sadarbības forma nav pieņemama. Esmu gatavs mainīt budžeta veidošanas procedūru, bet par to spriedīsim vēlāk," pauda politiķis.

Tāpat frakcijas esot pārrunājušas, ko darīt, ja domes darbs nonāks strupceļā. "Viens no variantiem būtu ārkārtas vēlēšanas. Uzskatu, ka arī tas ir normāls politisks process, lai risinātu krīzi," sacīja Turlais.

Vienlaikus viņš esot frakcijas aicinājis atbalstīt vicemēra Vadima Baraņņika atbrīvošanu no amata. Viņš atkārtoti norādīja, ka Emīla Jakrina iecelšana "Rīgas satiksmes" valdē viņam nav atbalstāma, un, ka viņš nevar pieļaut šādu situāciju atkārtošanos.

Taujāts, kāda garantija ir viņa dotajiem solījumiem sadarboties, Turlais norādīja, ka "vēl nav atradis tādu kompāniju", kas varētu dot garantiju viņa solījumiem, tādēļ šādu situāciju atrisināšana ir politiskā māksla un atbildība.

Turlais arī sacīja, ka nav prasījis opozīcijas partijām nekavējoties sniegt atbildi par to, vai viņi ir gatavi sadarboties. "Visi frakciju vadītāji mani ir uzklausījuši ar izpratni un sarunas bijušas korektas un cieņpilnas. Es gaidīšu tālāko reakciju un atbilstoši rīkošos," sacīja mērs, norādot, ka viņa pienākums bija prezentēt modeli, kas varētu nodrošināt turpmāko domes darbu, bet politiķiem, kas viņu ir uzklausījuši - dzirdētais jāvērtē savs politiski atbildīgs lēmums.

"Piekrist vai nepiekrist - tas ir viņu lēmums un atbildība," sacīja Turlais.

Komentējot opozīcijas lēmumu izteikt viņam neuzticību, Turlais sacīja, ka par šādu soli opozicionāri, visticamāk, bija vienojušies jau pirms sanāksmēm. Vienlaikus viņš pauda nostāju, ka neplāno lūgties deputātiem viņu atbalstīt, bet gan grib risināt jautājumus, kas saistīti ar domes darba nodrošināšanu.

"Ja dome nespēs pildīt pienākumus un pieņemt lēmumus, tad nav cita ceļa kā vēlēšanas. Tā ir frakciju izšķiršanās par šādu rīcību, jo piekritīsiet, ka nav nekāda pamata ticēt, ka pēc vēlēšanām deputātu sastāvs domē būtu tāds pats," sacīja Turlais.

Kad varētu tikt sasaukta kāda domes sēde, Turlais neminēja.

Kā ziņots, visas Rīgas domes opozīcijas frakcijas vienojušās parakstīties par ārkārtas sēdes sasaukšanu, kurā tiks rosināts izteikt neuzticību Rīgas mēram Dainim Turlajam (GKR), aģentūrai LETA apstiprināja deputāts Vilnis Ķirsis (V).

Viņš norādīja, ka tuvākajās dienās tiks savākti nepieciešamie paraksti un pieprasījums tiks iesniegts domes vadībai. Šādu lēmumu opozīcija pieņēmusi pēc šodien notikušajām sarunām ar Turlo, kurā tika uzklausīts viņa redzējums par turpmāko domes darbu.

Tāpat ziņots, ka pēc jauna Rīgas mēra ievēlēšanas ir sašķēlusies partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcija. No frakcijas "par rupjiem pārkāpumiem" izslēgti četri biedri - Rīgas vicemērs Vadims Baraņņiks un deputāti Petrovs, Aleksejs Rosļikovs un Vitālijs Dubovs, kuri piektdien izslēgti arī no partijas kopumā.

Šonedēļ no partijas izslēgtie domnieki dibinājuši savu frakciju.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu