Zelenskis pauž gatavību sarunām ar Krieviju (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jaunievēlētais Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Jaunievēlētais Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: EPA/Scanpix

Ukraina ir gatava sarunām ar Krieviju un Minskas vienošanās izpildei, taču valstij vispirms ir jābūt spējīgai aizstāvēt sevi un paaugstināt aizsardzības spējas, otrdien paziņoja Ukrainas jaunais prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Ukrainas progress uz augstiem Eiropas dzīves standartiem ir mūsu sabiedrības mērķis. Visu mūsu reformu mērķis ir visu ukraiņu dzīves līmeņa paaugstināšana, korupcijas izskaušana un valsts modernizācija," Briselē kopīgā preses konferencē ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu pavēstīja Zelenskis.

Pēc viņa teiktā, to var panākt tikai uz Ukrainas nacionālās drošības garantēšanas rēķina.

"Mēs esam gatavi sarunām ar Krieviju, mēs esam gatavi pildīt Minskas vienošanās. Tomēr sākumā mums ir jābūt spējīgiem aizstāvēt sevi un paaugstināt mūsu aizsardzības spējas politiskajā, militārajā un ekonomiskajā līmenī," paziņoja Zelenskis.

Viņš arī pateicās par politisko un praktisko palīdzību, kuru Ukraina saņem no NATO.

Zelenskis otrdien ieradās Briselē savā pirmajā ārvalstu vizītē, lai ar NATO un Eiropas Savienības (ES) amatpersonām runātu par drošības situāciju Ukrainas austrumos.

Vēl pirms vizītes prezidenta birojs paziņoja, ka Briselē Zelenskis plāno izvirzīt jautājumu par situāciju Ukrainas austrumos, kā arī "diskutēt par veidiem, kā intensificēt starptautiskos centienus, lai izbeigtu karu".

Vēlēšanu kampaņas gaitā Zelenskis solīja turpināt centienus, lai panāktu Ukrainas uzņemšanu Ziemeļatlantijas aliansē un ES.

Šo kara apturēšanu inaugurācijas runā Zelenskis pieteica kā vienu no galvenajām prioritātēm.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai  piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas  austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu