Maijā visstraujāko reitingu kritumu piedzīvojusi "Saskaņa", bet kāpumu - ZZS un VL-TB/LNNK (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Partijas "Saskaņa" pārstāvji sagaida 13. Saeimas vēlēšanu rezultātus Spīķeros.
Partijas "Saskaņa" pārstāvji sagaida 13. Saeimas vēlēšanu rezultātus Spīķeros. Foto: Evija Trifanova/LETA

Šā gada maijā visstraujāko reitingu kritumu piedzīvojusi politiskā partija "Saskaņa", bet kāpumu - Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kā arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", atsaucoties uz socioloģisko pētījumu centra SKDS veikto aptauju.

Ja Saeimas vēlēšanas norisinātos maijā, par "Saskaņu" balsotu 17,5% vēlētāju, kas ir par 2,2 procentpunktiem mazāk nekā aprīlī. Tomēr šādā amplitūdā "Saskaņas" reitings "lēkājis" jau iepriekš. Piemēram, aprīlī tas bija pieaudzis par diviem procentpunktiem, salīdzinot ar martu. Neraugoties uz pēdējā mēneša laikā piedzīvoto atbalsta kritumu, "Saskaņa" joprojām ir līdere politisko partiju reitingā.

Saskaņā ar SKDS datiem, otro vietu sarakstā ar 8,8% vēlētāju atbalstu ieņem ZZS, no kuras vien par 0,2 procentpunktiem atpaliek VL-TB/LNNK. Šo abu politisko spēku reitings maijā kāpis par 1,9 procentpunktiem. Nacionālā apvienība turklāt reitinga kāpumu piedzīvojusi jau otro mēnesi pēc kārtas, proti, aprīlī šī politiskā spēka atbalsts bija kāpis par 1,7 procentpunktiem, salīdzinot ar martu.

Maija reitingā ceturto vietu ar 7,9% vēlētāju atbalstu ieņem Jaunā konservatīvā partija, kuras popularitāte mēneša laikā kritusies par 0,7 procentpunktiem, bet tai seko "Jaunā vienotība" ar 6,1% vēlētāju atbalstu, kas ir par 0,3 procentpunktiem vairāk nekā aprīlī. Sarakstā sestajā vietā ir apvienība "Attīstībai/Par!" ar 5,9% atbalstu, kas ir par 0,3% vairāk nekā aprīlī.

Ja Saeimas vēlēšanas notiktu maijā, 5% barjeru nepārvarētu ne Latvijas Reģionu apvienība (LRA), kuru atbalsta 4% vēlētāju, ne patlaban valdībā pārstāvētā "KPV LV", kuras reitings ir 2,4%, ne "Progresīvie" ar 1,9% reitingu, ne arī Latvijas Krievu savienība (LKS) ar 1,5% vēlētāju atbalstu. LRA un "Progresīvo" reitings kopš aprīļa palielinājies attiecīgi par vienu un 0,4 procentpunktiem, bet "KPV LV" un LKS atbalsts sarucis attiecīgi par 0,4 un 0,1 procentpunktu, liecina SKDS dati.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, saskaņā ar SKDS valdībā pārstāvētās partijas "KPV LV" popularitāte kopš pērnā oktobra, kad notika Saeimas vēlēšanas, kritusies teju piecas reizes. Pērnajā oktobrī "KPV LV" reitings bija 11,5% un partija ieņēma otro vietu reitingā.

Saskaņā ar maija aptaujas datiem, par citām partijām balsotu 0,2% aptaujāto vēlētāju, 16,9% nezina, par ko balsotu, bet 18,4% respondentu pauduši, ka Saeimas vēlēšanās nepiedalītos.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu