Rinkēvičs: Būs jālemj, cik tālu valsts pārvaldē var izmantot viena vai otra operatora tehnoloģijas (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Edijs Pālens / LETA

Gan Eiropas Savienības (ES), gan ASV, gan NATO ietvaros ir paredzētas nopietnas diskusijas par tehnoloģijām, kas tiek izmantotas mobilo operatoru 5G attīstībā, par to, kā informācija tiek savākta un izmantota, komentējot ASV valsts sekretāra paziņojumu, ka valstis, kas izmanto "Huawei" tehnoloģijas, apdraud ASV drošību, intervijā laikrakstam "Diena" norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka Latvijai ir noslēgti līgumi par 5G ieviešanu, un būs jālemj, cik tālu "mēs kā valsts pārvalde varam izmantot viena vai otra operatora tehnoloģijas".

"Ir kompānijas, kas izmanto Ķīnas tehnoloģijas, un ir kompānijas, kas tās neizmanto. Alternatīvas ir vienmēr, bet ir jautājums par konkurenci un drošību. Pareizais līdzsvars vēl tiek meklēts," norādīja politiķis.

Ministrs piebilda, ka Ķīnas jautājums, kas sevī ietver informācijas tehnoloģijas, 5G internetu un "Huawei", pirmo reizi tika vērtēts NATO ārlietu ministru sanāksmē šī gada aprīlī Vašingtonā. Ministri vienojās sagatavot padziļinātu drošības risku analīzi.

"Kopš esmu ārlietu ministrs, pirmo reizi redzēju, ka Ķīnas jautājums beidzot tika nopietni apspriests arī Eiropas Savienības Ārlietu padomē. Pirmo reizi, kopš šāds formāts funkcionē, bija darba pusdienas 28 ārlietu ministriem ar Ķīnas ārlietu ministru," teica Rinkēvičs, spriežot, ka šis jautājums kļūst arvien būtiskāks ES un NATO kontekstā.

Viņš arī uzsvēra, ka Latvija piedalās "17+1" (agrāk "16+1)" formātā, ko viņš kā papildinājumu kopējai ES ārpolitikai iepretim Ķīnai. Ministrs atzīmē, ka Latvijai ir iespēja strādāt pie eksporta palielināšanas ar Ķīnu, kas ir pieaudzis pēdējā gada laikā, ir iespēja attīstīt tranzītu un citus kopīgus projektus, bet šīm attiecībām ir jābūt līdzsvarotām, ievērojot drošības aspektus.

"Ir jomas, kur sadarbība varētu notikt piesardzīgāk, bet ir jomas, kur sadarbību var attīstīt. 5G un informāciju tehnoloģiju jautājumā būtu nepieciešama kopīga Eiropas Savienības politika," sacīja ministrs, norādot, ka tas ne tādēļ, lai tikai aiz tās aizslēptos, bet arī tāpēc, ka mūsdienās ekonomika un savstarpējie sakari ir ļoti saistīti.

"Varam mēģināt ierobežot kaut ko vienā valstī, bet, ja otrā ES valstī tas nenotiek, šī politika nav efektīva. ES kā institūcijai ir jābūt klāt kā novērotājai, bet es redzu iespēju attīstīt labu ekonomisko sadarbību, neupurējot drošības intereses un sadarbību ar citām valstīm," secināja ārlietu ministrs.

Jau ziņots, ka ASV un vairākas citas valstis ierobežojušas "Huawei" ražojumu lietošanu, galvenokārt telekomunikāciju infrastruktūrā, norādot ka šis uzņēmums ir tuvs Ķīnas valdībai un tā ražojumi var tikt izmantoti nesankcionētai informācijas iegūšanai. "Huawei" noraida šādas apsūdzības.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu