Nīderlandē izvarošanu pārcietušai pusaudzei ļauj izbeigt dzīvi

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Instagram

Nīderlandē dzīvi ļauts izbeigt 17 gadus vecai pusaudzei Noa Pothovenai, kura pēc vairākiem pārciestiem seksuālas vardarbības gadījumiem vairs nevēlējās sadzīvot ar to izraisītajām psiholoģiskajām sekām, vēsta raidorganizācija "EuroNews".

(Papildināta ziņa.)

Žurnāliste Naomi O'Līrija sociālajā tīklā "Twitter" raksta, ka sazinājusies ar nīderlandiešu žurnālistu, kurš kopš 2018.gada raksta par šo gadījumu. Viņa norādīja, ka angļu valodā rakstošie ārvalstu mediji esot kļūdījušies, saucot to par eitanāziju. Jūnija sākumā Pothovenas mājās tika ierīkota slimnīcas gulta un viņa atteicās no tālākas ārstēšanas, ūdens un ēdiena. Viņas vecāki un mediķi vienojās, ka neuzturēs jaunietes dzīvību piespiedu kārtā.

Pothovena savā biogrāfijā "Winnen of Leren" ("Uzvarēt vai mācīties") rakstīja, ka pirmo seksuālo uzbrukumu piedzīvojusi 11 gadu vecumā. Kad viņa bija 14 gadus veca, viņu izvarojuši divi vīrieši.

Viņa norādīja, ka notikušo esot slēpusi no vecākiem, jo viņai bijis kauns. 

Jauniete grāmatā aprakstīja savu cīņu ar seksuālās vardarbības atstātajām sekām - posttraumatiskā stresa sindromu, depresiju, anoreksiju un pašsakropļošanos.

"Instagram" ierakstā, kas vairs nav publiski pieejams, Pothovena rakstīja, ka pārdzīvotais esot padarījis viņas dzīvi neizturamu, vēsta "Yahoo News".

"Pēc gadiem ilgas cīnīšanās es esmu iztukšota," viņa norādīja. "Jau kādu laiku esmu pārstājusi ēst un dzert. Pēc daudzām diskusijām un novērtējumiem tika pieņemts lēmums ļaut man aiziet, jo manas ciešanas bija nepanesamas."

Pothovena aizgāja no dzīves svētdien, ziņo ārvalstu mediji.

Nīderlandē pacienti var izdarīt mediķa asistētu pašnāvību, ja "dzīvo ar nepanesamām un nepārciešamām ciešanām", norāda Nīderlandes eitanāzijas klīnika, ar kuru Pothovena apspriedās. 

Klīnika noraidīja Pothovenas lūgumu, jo viņa tika uzskatīta par pārāk jaunu. 

2017.gadā Nīderlandē eitanāzija tika izdarīta vairāk nekā 6500 cilvēkiem. Lielākajai daļai no tiem bija neārstējams vēzis.

Nīderlande, Luksemburga un Beļģija ir vienīgās Eiropas Savienības (ES) valstis, kurās atļauta eitanāzija pēc pacienta iniciatīvas. Tā atļauta arī Šveicē, uz kurieni nereti ar šādu mērķi dodas ārzemnieki.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu