Bauskā nedēļas nogalē piektais festivāls "Zobens un lemess"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Gints Albužis

Nedēļas nogalē visi ceļi ved uz Bausku, kur notiks piektais mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls “Zobens un lemess”. Uz brīvdabas skatuves koncertēs folka un metālmūzikas apakšžanru grupas, savukārt Senajā nometnē notiks zobencīņu turnīrs, viduslaiku spēka un galda spēles, kā arī citas aktivitātes, kurās apmeklētājiem ievingrināt roku un “pieskarties” citam laikmetam. 

Festivāls notiks 7. un 8. jūnijā Bauskas pilskalna parka teritorijā. 7. jūnijā festivāls apmeklētājiem būs atvērts jau no pl. 16:00, koncertu sākums - pl. 18:30.

Pirmajā dienā galveno lomās būs norvēģu vikingmetāla pārstāvji “Einherjer” un “Melechesh” no Izraēlas, kas šobrīd gan par mītnes zemi ir izvēlējušies Vāciju. Vēl uzstāsies lietuviešu “Gyvata”, kā arī pašmāju grupas “Velnezers”, “Preternatural” un “Druun”. Cita starpā “Druun”, kas savā skanējumā apvieno dūmmetāla un folkmūzikas elementus, lai arī ir jauns projekts, taču apvieno pieredzējušus mūziķus, kuri paspējuši sevi apliecināt apvienībās “Skyforger”, "Protean", “Urskumug”, “Heaven Grey”, “Catalepsia”, “Bez greznības”, “Grindmaster Dead” un vēl vairākās citās.

Sestdien spēlēs “Promočiu giesmes”, “Pekla” un “Marga muzika” (visas no Lietuvas), “Condescension” (Igaunija), “Ēnu kaleidoskops”, “Green Novice”, “Catalepsia” un “Frailty” (Latvija), “Månegarm”  (Zviedrija). Īpašie viesi - pasaules mūzikas leģenda “Corvus Corax” no Vācijas, kas Latvijā uzstāsies pirmo reizi.

Sestdien paralēli notiekošajam uz lielās skatuves darbosies tā sauktais Senais ciems, kurā interesenti varēs vērot baltu karavīru viduslaiku cīņu paraugdemonstrējumus, līdzdarboties agrāko laiku amatu meistarklasēs un dzīvās arheoloģijas eksperimentos un sacensties, viduslaikus galda spēlēs. Tiem, kas vēlas piedalītie spēku spēlēs - lūgums pieteikt dalību Senajā ciemā (8. jūnijā no pl. 10:00)

Sestdien pl. 12  sāksies sutartīnu meistarklase lietuviešu dziedātājas Lauritas Peleniūtes vadībā. Tie ir seni, polifoniski tradicionāli dziedājumi, kam piemīt meditatīvs, rituāls spēks. Sutartīnes iekļautas UNESCO Cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Šīs dziesmas mēdz dēvēt par vēstulēm no pagātnes. Lai piedalītos, nav nepieciešama muzikāla sagatavotība vai lietuviešu valodas zināšanas. Laurita Peleniūte dzied un māca dziedāt vairāk nekā 15 gadus, ilgus gadus bijusi folkroka grupas “Žalvarinis” dalībniece, bet tagad uzstājas kopā ar pasaules mūzikas grupu “Marga muzika”.

Arī šogad festivāla koncertprogramma aptvers dažādus žanrus, sākot no folkmūzikas līdz folkmetāla jaudīgākajām un smagākajām izpausmēm. Dažādībā ir arī vienojošais elements - mūziķu daiļradē raksturīgi saskares punkti ar etnisko mūziku, folkloru, mitoloģiju, vēsturi un/vai dabas izjūtu un tās izpausmēm šodienas interpretācijās. Faktiski runa ir par mūsdienu cilvēku, kas, interesējoties par pagātni un apjaušot saknes, cēloņsakarībās tiecas izprast šodienu.

Foto: Festivāls «Zobens un lemess 2018».

Ziņa arī amatalus cienītājiem - būs pārstāvētas vairākas Latvijā iecienītas craft alus darītavas, kas bagātinās festivālos ierasto “Lager” tipa alus klāstu.

Turpinot pērn iedibināto praksi un cenšoties publisko pasākumu veidot iespējami videi draudzīgākā formātā, arī šogad festivāls nodrošinās daudzkārtlietojamās glāzes dzērieniem. Tāpat arī festivāla rīkotāji aicina ierasti lielisko publiku rūpēties par vidi un izdarīt gan atbildīgas izvēles, gan atbildīgi rīkoties.

Nakšņošana paredzēta telšu pilsētiņā, kas būs izvietota festivāla teritorijā. Pasākumā būs pieejami visi nepieciešamie pamatpakalpojumi, tostarp labierīcības, ēdināšana, dzērieni un medpunkts.

Biļetes uz festivālu nopērkamas www.ticketshop.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu