Pabūt zem tām pašām debesīm. Seriāls izraisa Černobiļas tūrisma bumu (6)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Tūristu bums Černobiļā
Tūristu bums Černobiļā Foto: Reuters/ScanPix

Kopš maija ļoti straujā tempā pieaudzis to tūristu skaits, kuri dodas uz Ukrainu apskatīt Černobiļas kodolkatastrofas apkaimi. Lielo starptautisko interesi ir viegli izskaidrot - tās iemesls ir lieliskas atsauksmes saņēmušais amerikāņu telekanāla HBO miniseriāls "Chernobyl" ("Černobiļa"), kurā attēlota briesmīgākā katastrofa kodolenerģijas vēsturē un tās izmeklēšana.

Vietējās tūrisma aģentūras "Reuters" žurnālistiem stāsta, ka kopš seriāla iznākšanas rezervēto ekskursiju skaits pieaudzis pat par 40%.

Aprīlī apritēja 33 gadi kopš Černobiļas kodolkatastrofas padomju Ukrainā. 1986. gada 26. aprīlī Černobiļas AES ceturtais reaktors pēc neveiksmīga eksperimenta eksplodēja, izmetot gaisā milzīgu radioaktīvā piesārņojuma mākoni, ko vēji iznēsāja pāri lielai daļai Eiropas. Sevišķi smagi cieta Ukraina, Baltkrievija un Krievija.

Seriālā izcelta padomju valdības nespēja pienācīgi reaģēt uz katastrofu, amatpersonu bezatbildība un "noklusēšanas" kultūra. Latvijā seriālu "Černobiļa" piedāvā noskatīties LMT mājas viedtelevīzija.

Lai arī miniseriālam ir tikai piecas sērijas, no kurām pēdējā iznāca šonedēļ, tas strauji kļuva par sensāciju daudzviet pasaulē, jo īpaši ASV. Seriāls saņēmis jūsmīgas atsauksmes gan no televīzijas kritiķiem, gan arī ierindas skatītājiem. 

Balstoties uz vietnes IMDB reitingiem, žurnāls "The Economist" aprēķinājis, ka "Černobiļa" ir visaugstāk novērtētais seriāls vēsturē - vidējais vienas sērijas novērtējums sasniedz 9,7 balles no 10.

No "Černobiļas" atpaliek pat tādi izlielīti un par TV meistardarbiem dēvēti seriāli kā "Breaking Bad" ("Pārkāpt robežu") un "American Crime Story" ("Amerikāņu krimiķis") pirmā sezona par O.Dž.Simpsona lietas iztiesāšanu.

Foto: Reuters/ScanPix

Aģentūras "SoloEast Tours" direktors Sergejs Ivančuks žurnālistiem stāsta, ka maijā apkalpoti par 30% vairāk tūristu nekā tajā pašā mēnesī pirms gada. Rezervāciju skaits vasaras mēnešos pieaudzis par apmēram 40%.

Līdzīgus skaitļus nosauc "Chernobyl Tour" vadītājs Jaroslavs Jemelianenko. Viņa kompānija piedāvā īpašu ekskursiju, kurā iekļautas vairākas seriālā redzamās vietas, piemēram, bunkurs, kurā vietējie lēmumu pieņēmēji izlēma pēc sprādziena ceturtajā reaktorā neveikt evakuāciju.

Ekskursija angļu valodā vienam cilvēkam izmaksā ap 90 eiro.

Tūristi Kijevas centrā var iesēsties autobusā un mērot 120 kilometrus līdz Černobiļas apkaimei. Tur var apskatīt upuru piemiņai izveidotos pieminekļus, pamestos dzīvojamos ciematus un ieturēt pusdienas Černobiļas vienīgajā restorānā.

Pēc tam tūristi var apskatīt Černobiļas AES ceturto reaktoru, kura kodolu kopš 2017. gada sedz vairāk nekā 100 metrus augstais metāla sarkofāgs. Vakarpusē ekskursija noslēdzas ar pastaigu pa Pripjatu, kur savulaik dzīvoja Černobiļas AES darbinieki un viņu ģimenes.

"Uz šejieni brauc daudz cilvēku. Viņi uzdod daudzus jautājumus par televīzijas seriālu, par visiem notikumiem. Cilvēki kļūst arvien ziņkārīgāki," stāsta gide Viktorija Brožko.

Tomēr interesanti, ka seriālā "Černobiļa" Pripjatas ainas tika filmētas Viļņas Fabijonišķu mikrorajonā, kas visvairāk atgādina bijušo "Atompilsētu", kurā 1968. gadā pirms katastrofas dzīvoja ap 50 000 cilvēku. Reportāžu par filmēšanas aizkulisēm lasi šeit.

GALERIJA: Seriāla "Černobiļa" filmēšana Lietuvā 

Gide Brožko uzstāj, ka ekskursijas uz kodolkatastrofas apkaimi esot drošas. "Visā Černobiļas AES atsvešināšanas zonas apmeklējuma laikā tiek uzņemti apmēram divi mikrozīverti - tādu pašu radiācijas daudzumu jūs uzņemat, 24 stundas pavadot mājās," viņa saka.

Foto: Reuters/ScanPix

Tūristu atsauksmes ir sajūsmas pilnas.

"Nedrīkst atbraukt uz Kijevu un palaist garām iespēju apskatīt šo unikālo vietu," saka 39 gadus vecais britu medbrālis Garets Barouzs. "Mēs seriālu noskatījāmies tikai tāpēc, ka bijām jau nolēmuši uz šejieni braukt. Bet es domāju, ka seriāla ietekmē noteikti palielināsies tūrisms."

Savukārt 18 gadus vecais students Tīme Bosmans no Nīderlandes nobažījies, ka tūristu pieaugumam būs negatīvas sekas. "Šeit jau ir diezgan daudz tūristu, un tas īsti neļauj justies kā pilnīgi pamestā pilsētā. Ja sabrauks arvien vairāk un vairāk tūristu, domāju, ka šāda veida pieredze būs izbojāta," viņš uzsver.

Pirms ķerties pie seriāla scenārija rakstīšanas, uz zonu devās "Černobiļas" autors Kreigs Mazins.

"Es neesmu reliģiozs cilvēks," viņš saka. "Bet tik ticīgs iepriekš nebiju juties."

"Tas šķita tik dīvaini - staigāt tur, kur staigāja viņi. Būt zem tām pašām debesīm. Savā ziņā sāku justies viņiem tuvāks," Mazins stāsta telekanāla HBO veidotajā podkāstā.

Černobiļas kodolkatastrofa tiešā veidā izraisīja apmēram 30 cilvēku nāvi. Tomēr kopējais radiācijas rezultātā mirušo skaits ir daudzkārt lielāks, lai gan vienprātības par to nav. Baltkrievijā veiktā pētījumā lēsts, ka no radiācijas izraisīta vēža miruši 115 000 cilvēki, bet Pasaules Veselības organizācijas (PVO) aprēķini liecina, ka varētu būt ap 9000 šādu gadījumu.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu