Vācija noraida Grieķijas prasību par kara reparācijām

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vācija trešdien vēlreiz noraidījusi Grieķijas prasību pēc reparācijām par Pirmajā un Otrajā pasaules karā nodarītajiem zaudējumiem, paziņojot, ka šie jautājumi jau sen ir atrisināti.

"Es varu atkārtot (..), ka vairāk nekā 70 gadus pēc kara beigām un vairāk nekā 25 gadus pēc Divi plus četri līguma (kas atļāva Vācijas atkalapvienošanos) jautājums par reparācijām ir juridiski un politiski atrisināts," paziņoja Vācijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis.

Grieķijas parlamentārā komiteja pagājušajā gadā secināja, ka Vācija ir parādā Grieķijai vismaz 270 miljardus eiro par Pirmā pasaules kara laikā un Otrā pasaules kara laikā nodarītajiem postījumiem un "aizdevumu", kuru 1942.gadā Grieķijas banka piespiedu kārtā piešķīra nacistiskajai Vācijai.

Grieķija arī aplēsusi, ka privātpersonu prasības par karā gūtajiem ievainojumiem un karā mirušajiem varētu sasniegt 107 miljardus eiro.

Vācija ir vairākkārt atvainojusies par kara noziegumiem, bet turas pie nostājas, ka visi reparāciju jautājumi ir atrisināti jau pirms vairāk nekā pusgadsimta. 1960.gadā Grieķija parakstīja vienošanos, saskaņā ar kuru toreizējā Rietumvācija piekrita izmaksāt Atēnām 115 miljonus vācu marku lielu kompensāciju.

Berlīne apgalvo, ka visas prasības pilnībā nokārtotas 1990.gadā ar Divi plus četri līgumu, kuru parakstīja Rietumvācija, Austrumvācija un bijušās okupācijas varas ASV, Lielbritānija, Francija un PSRS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu