Atklāta Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles starpgadu programma

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Pēteris Vīksna un Aleksejs Koškins

5. jūnija vakarā Bruņinieku ielā 14 ar Ingas Melderes monumentālās glezniecības darbu tika atklāta RIBOCA starpgadu programma. Pulcējot vairākus simtus Bruņinieku ielas un vietējās apkaimes iedzīvotāju, vakara gaitā bija iespēja apskatīt un uzzināt vairāk par gleznojumu uz nama fasādes, kā arī piedalīties dažādās aktivitātēs visai ģimenei.

Starpgadu programma "microRIBOCA" ir veltīta mākslas projektiem, kas rosina domāt par pilsētnieku ikdienas gaitām, saziņas kodiem ielu sadzīvē, un radošajām iespējām, kas urda rīdzinieku prātus. Tā veidota, lai atraisītu radošo potenciālu, ko sevī slēpj ikdienas dzīve pilsētas publiskajā ārtelpā. Starpnozaru pieredzē balstīti publiskās mākslas projekti, urbānās pētniecības pastaigas un izglītojošas meistardarbnīcas rīdziniekiem sniegs sociālās iesaistes rīkus, kas noderīgi kopīgās pilsētvides revitalizācijai.

Foto: Pēteris Vīksna un Aleksejs Koškins

Programmu ievadīja Ingas Melderes darbs “Braunijs no Bruņinieku ielas” - monumentāls gleznojums uz 19. gadsimta pirmās puses nama fasādes un tā iekštelpās. Māksliniece to veltījusi gan pilsētas koka arhitektūras vēsturei un restaurācijai, gan dialogam ar ielu mākslā un grafiti kustībā iesaistītajiem. Šis darbs būs pieejams apskatei visas vasaras garumā.

Foto: Pēteris Vīksna un Aleksejs Koškins

Projekts ir tapis ciešā sadarbībā ar arhitektūras biroju un attīstītāju K Kubā, kas ļāvuši pamesto koka namu un tā stāstu atdzīvināt. Arī nama apsaimniekotājam šis projekts atgādina par vēsturisko koka ēku kritisko stāvokli un tā iespējamajiem un pozitīvajiem saglabāšanas scenārijiem.

Meldere ir radījusi monumentālu sienas gleznojumu uz 19. gadsimta pirmās puses nama fasādes. Māksliniece to veltījusi gan pilsētas koka arhitektūras vēsturei un restaurācijai, gan dialogam ar ielu mākslā un grafiti kustībā iesaistītajiem. Par braunijiem rīdzinieki mēdz dēvēt neapdzīvotas koka mājas pilsētas vēsturiskās apbūves zonā, kurai kārtībā uzturēta tikai fasāde. Lai atbilstu namīpašumu pārvaldības normatīviem, šādas ēkas nākas regulāri pārkrāsot, kas ir vienkāršākais veids, kā īpašniekam palikt nesodītam par daža garāmgājēja nelegāli atstātu uzrakstu vai zīmējumu uz nama sienām. Brūna grīdas krāsa kā lētākā un iecienītākā opcija šos pamestos namus padara vēl uzkrītošāk skumīgus. Esot gan pilsētas centrā, gan vēsturiskajās apkaimēs ārpus tā, “brauniji” aktualizē jautājumu par neizmantotu kultūrtelpas atmiņu potenciālu pilsētvides labiekārtošanā.

Projektu atbalsta Rīgas dome, attīstītājs un arhitektūras birojs K Kubā, SIA Tikkurila, Tīrkultūra un draugi no vietējās apkaimes - uzņēmumi un iniciatīvas, kas mājo Bruņinieku ielā.

Foto: Atklāta Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles starpgadu programma 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu