Igaunijas Centra partija eirokomisāra amatam virza Kadri Simsoni

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Kadri Simsone
Kadri Simsone Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Igaunijā valdošās Centra partijas valde trešdien eirokomisāra amatam apstiprināja bijušo ekonomikas un infrastruktūras ministri Kadri Simsoni, vēstīja Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

ERR rīcībā esošā informācija liecina, ka Igaunijas valdības vērtējumā jaunajam eirokomisāram pienākumi jāpilda ne tikai līdz šī Eiropas Komisijas (EK) sastāva pilnvaru beigām, bet arī nākamos piecus gadus.

Igaunijas valdības koalīcijas veidošanas sarunās pavasarī tika panākta vienošanās, ka Igaunijas pārstāvi EK virzīs Centra partija. Koalīciju veido Centra partija, Igaunijas Konservatīvā tautas partija un partija "Tēvzeme".

Gaidāms, ka Igaunijas valdība par eirokomisāra amata kandidātu diskutēs ceturtdien.

Pašreizējais Igaunija pārstāvis EK ir Andruss Ansips. Viņš ir komisārs digitālā tirgus jautājumos, bet darbu EK atstās, jo ir ievēlēts jaunajā Eiropas Parlamenta sasaukumā.

EK pārstāvniecības Igaunijā vadītājs Keits Kasemets ir paziņojis, ka Simsone nebūs EK viceprezidente, lai gan Ansipam ir šis amats.

Kasemets paskaidroja, ka valsts un noteikts eirokomisāra amata kandidāts nav saistīts ar konkrētu portfeli. EK prezidents, ņemot vērā Eiropas Parlamenta vēlēšanas un citu komisāru aiziešanu, lems par amatu, ko Igaunijas pārstāvis iegūs uz pusgadu līdz jauna EK sastāva apstiprināšanai.

42 gadus vecā Simsone 2000.gadā ieguva vēsturnieka diplomu Tartu Universitātē. 2003.gadā viņa ieguva politikas zinātnes maģistra grādu Londonas Universitātes koledžā. Centra partijas biedre viņa ir kopš 1995.gada, bet 2003.-2007.gadā Simsone bija partijas ģenerālsekretāre. Viņa bijusi Igaunijas parlamenta deputāte pēdējos četros sasaukumos, bet 2016.-2019.gadā bija ekonomikas un infrastruktūras ministre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu