Aptauja: Jauno pašvaldību reformu atbalsta un noraida līdzīgs īpatsvars iedzīvotāju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Iedzīvotāju īpatsvars, kuri atbalsta jaunu administratīvi teritoriālo reformu, kuri ir pret to un kuriem tā ir vienaldzīga, ir visai līdzīgs, atsaucoties uz pētījuma centra SKDS veikto aptauju, vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Aptauja liecinot, ka sabiedrībā reformas atbalstītāju ir nedaudz vairāk par tās pretiniekiem, taču vēl lielākam skaitam tā esot vienaldzīga, tomēr aptauja liecinot, ka jebkurā gadījumā iedzīvotāji vēlas jautājumu par reformu izlemt referendumu ceļā.

Administratīvi teritoriālo reformu atbalsta 35% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, bet 30% ir pret tās realizēšanu. Savukārt skaitot tikai tos respondentus, kas dzīvo ārpus reformas neskartās Rīgas un Jūrmalas, atbalsts reformai, tāpat kā tās pretinieku īpatsvars, ir lielāks, proti, 36% iedzīvotāju, uz kuriem attiecas reforma, to atbalsta, un 33% neatbalsta. Atlikušajiem viedokļa reformas jautājumā neesot.

Vislielākais iedzīvotāju skaits, kuriem nav viedokļa par administratīvi teritoriālo reformu, ir Rīgā, kuru šī reforma neskars. Galvaspilsētā šajā jautājumā nav viedokļa 45% iedzīvotāju, bet to atbalsta 31%, kam pretstatā ir 24% reformas pretinieku.

Kultūrvēsturisko novadu griezumā Vidzemes iedzīvotāju vidū atbalsts VARAM virzītajai reformai ir vislielākais - 42% vidzemnieku reformu atbalsta. Reformas atbalstītāju ziņā tikai nedaudz atpaliek Latgale - tajā reformu vēlas redzēt realizētu 40% iedzīvotāju.

Vērtējot aptaujas respondentu vecumu, lielākais reformas atbalstītāju īpatsvars ir personu vecumā no 64 līdz 75 gadiem grupā. Šajā grupā reformu atbalsta 41% un tikai 28% iebilst tai. Reformai izteikti lielāks atbalsts ir arī to vidū, kuri ieguvuši augstāko izglītību (38%) un kuru ienākumi ir vidēji augsti (41%) vai augsti (42%).

Aptaujā atklājies, ka 43,7% iedzīvotāju lēmumu par novadu apvienošanu vēlētos pieņemt atsevišķos novados un pilsētās organizēta referenduma ceļā.

Kā ziņots, VARAM ir sākusi vērienīgu sabiedrisko apspriešanu par jaunu administratīvi teritoriālās reformas modeli. Saskaņā ar VARAM ieceri, līdz 2021. gadam Latvijā pašvaldību skaitu plānots samazināt līdz 35 pašvaldībām un tās iecerēts veidot ap reģionālās nozīmes attīstības centriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu