“Bārmenes profesija ir mātišķa.” Biteru un eliksīru arhitekte (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Lorēna Mote ir kanādiete, par bārmeni strādā jau 20 gadus, studējusi starptautiskās attiecības. Godalgoto bārmeni un konkursa World Class vēstnesi varētu raksturot kā vīnzini, biteru un eliksīru arhitekti, miksoloģi. Lorēna saka, ka bārmenes profesija ir ļoti mātišķa.

Lūdzu, pastāstiet par bārmenes darba pirmsākumiem – kāpēc izvēlējāties šo profesiju?

Par bārmeni strādāju jau no 18 gadu vecuma un šo darbu sāku, vēl esot vidusskolā, jo mani interesēja klientu serviss visos tā aspektos, tomēr nevēlējos tikai apkalpot klientus, bet arī konstruēt produktus. Man patīk gatavot ēst un strādāt kā bārmenei, turklāt lieliski pārzinu vīnus, tāpēc produktu konstruēšana un pasniegšana ir visa pamatā. Negribētu strādāt virtuvē, jo tas nesniedz iespēju redzēt cilvēkus, viņu reakcijas. Man vienmēr paticis strādāt ar cilvēkiem.

Foto: publicitātes

Cilvēku uzvedība un kultūra pastāvīgi mainās. Neviena cita profesija neļauj mijiedarboties un satikties ar tik dažādiem un unikāliem cilvēkiem no visas pasaules. Jo mēs visi pusdienojam restorānos, atpūšamies bāros. Piemēram, viesnīcas bārs ir vieta, kur sastopas unikāli cilvēki no visas pasaules.

Protams, pieczvaigžņu viesnīcas bārā sastaptie cilvēki atšķirsies no vietējā kvartāla bāra, bet būtība nemainās, jo bārā cilvēki kļūst vienādi, viņi parāda savu īsto seju un būtību.

Man patīk pētīt gan cilvēkus, gan dažādas garšas. Jo pētīt garšu nozīmē apgūt zinātni par garšu, zinātni par vīnu, zinātni par citiem alkoholiskajiem dzērieniem, zinātni par pārtiku, apkalpošanu un šo lietu mijiedarbību.

Ja bāru kultūra nebūtu īpaša, tad cilvēki jau vienkārši izvēlētos palikt mājās – gatavotu, ēstu un dzertu tikai savā virtuvē, tātad acīmredzot mēs spējam cilvēkiem sniegt īpašas pieredzes, un tas dod man lielu laimes un pateicības sajūtu.

Kā šo 20 gadu laikā ir mainījusies jūsu karjera un bārmenes profesija?

Šo 20 gadu laikā esmu saņēmusi sertifikāciju visos nozares līmeņos. Esmu apguvusi vīnu gatavošanas, someljē zinības. Mācījusies par sakē, alu, stipro alkoholu, dažādām individuālām kategorijām, ēdienu gatavošanu, tostarp pilnībā apguvusi franču virtuvi. Man ļoti patīk valodas ne tikai to klasiskajā izpratnē.

Ir dažas universālas, visiem saprotamas valodas, piemēram, mūzika vai matemātika, arī dažādu sastāvdaļu kombinēšana un saskaņošana, radot pazīstamus ēdienus un dzērienus, ir kā valoda, kas uzrunā ikvienu.

Bārmenes darbā ir arī kaut kas ļoti mātišķs un saistīts ar vēlmi aprūpēt, pasniegt cilvēkiem dzērienus vai pagatavot ēdienu.

Ļoti mātišķs un sievišķīgs instinkts ir arī būt daļai no komandas, jo tā līdzinās ģimenei, lai gan sākotnēji šķita, ka šajā profesijā pārsvarā dominē vīrieši, šo 20 gadu laikā ir bijis ļoti interesanti vērot pārmaiņas nozarē.

Turklāt vienmēr esmu nozares pārmaiņās iesaistījusies ļoti aktīvi, neesmu no tām bārmenēm, kas vienkārši izmazgā glāzi un gaida pasūtījumu. Ja kādam virzienam vai notikumiem neesmu piekritusi, tad vienmēr biju viena no pirmajām, kas atklāti runā par šo jautājumu un cenšas to mainīt – attieksmi pret dzimumiem, dažādām minoritāšu grupām, kultūru daudzveidību. Arī saistībā ar bāru un restorānu vides jautājumiem nekad neklusēju, bet skaļi un atklāti paudu savu nostāju.

Foto: publicitātes

Kāds ir jūsu šībrīža iecienītākais dzēriens?

Bieži novēroju, ka bārmeņi ar tik lielu pieredzi, kāda ir man, mēdz atgriezties pie ļoti vienkāršiem dzērieniem, jo izbaudījuši visu sarežģīto, 100 sastāvdaļu dzērienu neprātu. Mēs it kā sasniedzam virsotni un tad atgriežamies pie pamatiem, jo šobrīd ir tik daudz izcilu dzērienu un dominē pieeja – mazāk ir vairāk, tāpēc tagad labprātāk izvēlos, piemēram, Highball ar Johnnie Walker Black Label viskiju, gāzēto ūdeni, ledu un nedaudz citrona. Bieži vien tas sniedz lielāku prieku nekā sarežģīti dzērieni, jo viskijs ir izcils dzēriens, to veido vairāk nekā 40 dažādas sastāvdaļas un iesali. Jāsaprot, ka ne visi notikumi ir piemēroti sarežģītiem kokteiļiem, punšiem utt. Protams, savā reizē tie der, bet ir ļoti jauki izbaudīt vienkāršu kokteili no trim vai četrām sastāvdaļām, tas ļauj pilnībā izgaršot visu sastāvdaļu nianses. Ar četrām vai piecām krāsām var uzgleznot meistardarbu, bet, izmantojot visas krāsas, ir risks, ka viss būs brūns un neizteiksmīgs. Daļa no bārmeņa darba ir iedvesmot cilvēkus radīt kokteiļus mājās. Bārā jāpasniedz iedvesmojoši dzērieni, vienkārši vai sarežģīti, kurus cilvēki pēc tam vēlētos pagatavot mājās. Ar Daikiri, Margaritu vai Highball tas ir nedaudz vieglāk. Protams, ir lieliski dzērienu kartē iekļaut īpašus, interesantus kokteiļus, bet tāpat dzērienu kartē jāsaglabā vieta vienam vai diviem dzērieniem, kas iedvesmotu viesus gatavot tos mājās.

Izmeklēta bāru kultūra ir tikpat svarīga kā izmeklēta attieksme, kas to pavada.

Bārmeņa darbā ļoti maza nozīme ir dzērieniem, bet milzīga nozīme ir cilvēkiem. Bārmenim ir jāsaprot, ka viņš papildina cilvēka pieredzi vai sarunu ar perfektāko dzērienu. Tam nav jābūt dzērienam ar 100 sastāvdaļām. Viesi ir dažādi, citi vēlēsies uzdot neskaitāmus jautājumus, lai izvēlētos dzērienu. Vēl daži vienkārši gribēs apsēsties vienatnē ar dzērienu karti un izvēlēties bez jūsu iesaistes. Veltiet vienādas rūpes un uzmanību visiem klientiem, lai cik dažādi viņi būtu.

Foto: publicitātes

Jūs sakāt, ka bārmeņu darbā liela nozīme ir stāstiem. Lūdzu, pastāstiet kādu stāstu!

Mēs vēlamies, lai cilvēki ne tikai izgaršotu dzērienu, bet arī izjustu tā sniegto pieredzi, prastu dzīvot jautri un bezrūpīgi. Piemēram, Johnnie Walker nākamgad svinēs 200 gadu jubileju – tas ir stāsts par inovāciju un aicinājums nekad neapstāties jeb keep walking. Šis aicinājums attiecas arī uz viskija dzeršanas tradīcijām. Pasaule jau gadsimtiem ilgi ir baudījusi skotu viskiju tīru vai ar ledu; protams, vienmēr būs pūristi jeb pārspīlēti klasisko tradīciju piekritēji, kas aizstāvēs šo dzeršanas manieri, bet kāpēc neradīt jaunus kokteiļus ar single malt viskiju? Kāpēc neradīt kokteiļus ar jauktajiem viskijiem? Mēs to darām, un aizvien vairāk cilvēku aizraujas, jo nekad nav mēģinājuši viskiju baudīt šādā veidā. Mēs savienojam veco ar jauno. Šķiet, ka beidzot esam guvuši atļauju dzert viskiju citādāk. Bārmeņi ļoti priecājas izmēģināt dažādas inovācijas kokteiļos ar single malt viskiju. Mēs nezaudējam cieņu un izpratni par viskiju, bet piešķiram tam dažādas garšas, unikālas nianses un akcentus, pievienojot citus dzērienus, nedaudz cukura, ledu vai ūdeni. Klasiskā kokteiļu kultūra ir pastāvējusi aptuveni 200 gadu, un tā pastāvīgi attīstās.

Ko jūs vēlētos piebilst sarunas noslēgumā?

Bārmeņiem ir jāakcentē savas saknes, Rīgas un Latvijas bārmeņiem nav jācenšas gatavot kokteiļus kā Krievijas vai Austrālijas bārmeņiem.

Jo Kanādas kokteiļus vislabāk pagatavos Kanādas bārmenis.

Katrai valstij ir savs konkrētais stils, piemēram, amerikāņu bārmeņi ir ļoti amerikāniski gan dzērienu pasniegšanas, gan stila un uzvedības izpausmēs. Mēs varam ietekmēties no visas pasaules, bet mums jāprot stāstīt stāstus lokālā manierē. Nav jācenšas līdzināties citiem. Izmantojiet vietējās sastāvdaļas, stāstiet stāstus par savu dzīvi un bārmeņa karjeru. Esiet patiesa un īstena individualitāte, tā sniegsiet viesiem labāko pieredzi un labākos kokteiļus.

Ieteikumi bārmeņiem Latvijā

  • Pirmais un galvenais – bārmeņa darbā ļoti maza nozīme ir dzērieniem, bet milzīga nozīme ir cilvēkiem.
  • Bārmenim ir jāsaprot, ka viņš papildina cilvēka pieredzi vai sarunu ar perfektāko dzērienu.
  • Veltiet vienādas rūpes un uzmanību visiem klientiem, lai cik dažādi viņi būtu.
  • Akcentējiet savas saknes, izcelsmes vietu, izvēloties vietējās sastāvdaļas. Rīgas un Latvijas bārmeņiem nav jācenšas gatavot kokteiļus kā Krievijas vai Austrālijas bārmeņiem.
  • Stāstiet vietējos stāstus, stāstus par savu dzīvi un bārmeņa pieredzi.
  • Nekad necentieties līdzināties citiem.
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu