"Biolars": VVD ziņojumā ir neprecizitātes un kļūdas (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts vides dienesta (VVD) ziņojumā par pārbaudi AS "Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars"" ("Biolars"), pamatojoties uz kuru dienests brīdinājis rūpnīcu par tās darbības iespējamu daļēju apturēšanu, ir vairākas neprecizitātes un kļūdas, sacīja "Biolars" Juridiskā departamenta vadītājs Jēkabs Leiškalns.

Viņš norādīja, ka VVD Jelgavas reģionālās vides pārvaldes ziņojumu par pārbaudes rezultātiem uzņēmums saņēma tikai trešdien, 5.jūnijā, tāpēc runāt par konkrētiem iebildumiem vēl ir pāragri. "Ziņojums ir ļoti apjomīgs, un šobrīd veicam tā satura analīzi. Varu apliecināt, ka ziņojuma saturā redzam neprecizitātes un kļūdas, par ko noteikti informēsim VVD pēc pilnīgas ziņojuma izvērtēšanas un paskaidrojumu noformēšanas," sacīja Leiškalns.

Viņš atzīmēja, ka VVD veic regulāru "Biolars" darbības uzraudzību un ražošanas pārbaudes. "Piemēram, šā gada 14.maijā tika veikta uzņēmuma kompleksā pārbaude, kurā piedalījās VVD, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Valsts darba inspekcija, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, tāpēc ziņojumā minētie pārkāpumi rada zināmu izbrīnu un norāda uz tajā esošām kļūdām," skaidroja Leiškalns.

Tāpat viņš piebilda, ka VVD brīdinājums par iespējamu ražošanas procesu ierobežojumu noteikšanu gadījumā, ja netiks novērsti konstatētie pārkāpumi, ir sagatavots, pamatojoties uz šo ziņojumu. "Proti, šobrīd nevaram precīzi atbildēt, kādiem pārmetumiem piekrītam, bet kādiem kategoriski iebilstam. Jebkurā gadījumā mēs noteikti esam vērsti uz sadarbību ar VVD un darīsim visu iespējamo, lai izpildītu tajā leģitīmi noteiktās prasības," pauda Leiškalns.

Pēc viņa teiktā, pēdējo gadu laikā "Biolars" ir veicis vērienīgus ieguldījumus, lai samazinātu ražošanas ietekmi uz apkārtējo vidi, piemēram, kopš 2016.gada ciešā sadarbībā ar Čehijas uzņēmumu "DELTA technologies s.r.o." uzņēmums strādā pie notekūdeņu priekšattīrīšanas procesu modernizācijas un uzlabošanas. Šo projektu "Biolars" finansēja no saviem resursiem, investīcijām pārsniedzot miljonu eiro. Savukārt, lai plānotu un kontrolētu ražošanas ietekmi uz apkārtējo vidi, "Biolars" ieviesis un saņēmis Starptautiskās standartizācijas organizācijas standartus "ISO 9001", "ISO 14001" un "ISO 50001".

Runājot par maija beigās Zemgalē ceļmalās izlieto indīgo vielu, Leiškalns norādīja, ka kriminālprocesa ietvaros "Biolars" nav piemērots nekāds procesuālais statuss un uzņēmums joprojām aktīvi sadarbojas ar Valsts policiju patiesības noskaidrošanai.

"Šobrīd nevēlamies iesaistīties plašākās diskusijās par VVD sniegtajiem paziņojumiem presei, tomēr lūdzam kritiski vērtēt to saturu, īpaši vēršot uzmanību uz kategoriskajiem paziņojumiem par vielu izcelsmi, kas noteikta pēc tās smaržas un krāsas vēl ilgi pirms VVD Jelgavas reģionālā vides pārvalde bija ieguvusi paraugus ražotnes teritorijā. Uzskatām, ka tiesiskā valstī šādas linča tiesas rīkošana un nevainīguma prezumpcijas principu neievērošana ir nepieņemama. Pēc tam, kad tiks pierādīta "Biolars" nevainība, izvērtēsim reputācijai nodarītā kaitējuma sekas un atbildīgos, kā arī attiecīgi rīkosimies," sacīja Leiškalns.

TVNET jau ziņoja, ka trešdien, 5.jūnijā, VVD izdeva lēmumu - brīdinājumu par "Biolars" darbības iespējamo daļēju apturēšanu - porofora ražošanas pārtraukšanu. Atbilstoši regulējumam brīdinājums ir pirmais solis, lai rosinātu uzņēmuma darbības apturēšanu. VVD inspektori pārbaužu laikā atklājuši būtiskus pārkāpumus bīstamo atkritumu - dažādu ķīmisko vielu atlikumu, kas satur aceton-cianhidrīna izmantotās izejvielas sastāvdaļas, apsaimniekošanā. Tie uzņēmumā pieļauti ilgstoši.

"Brīdinājuma mērķis nav apturēt uzņēmuma darbību, bet dot skaidru signālu, ka tā darbībā vajadzīgas būtiskas izmaiņas. Uzņēmuma darbības analīze un pārbaudēs konstatētais norāda uz to, ka "Biolars" vides aizsardzības prasības ilgstoši nav ievērotas. Vienlaicīgi uzglabājamo bīstamo atkritumu apjoms ir pārsniegts 40 reizes un tie tiek uzglabāti neatbilstošā veidā," norādīja VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

Pārkāpumu novēršanai VVD ir devis "Biolars" termiņu līdz šā gada 5.septembrim. Visā šajā laikā VVD inspektori pastiprināti uzraudzīs uzņēmuma darbību, lai netiktu pieļauts apdraudējums apkārtējai videi un Olaines iedzīvotāju veselībai.

Uzņēmumam ir uzdots iesniegt VVD akceptēšanai detalizētu pasākumu plānu pārkāpumu novēršanai. To izvērtējot, VVD var lemt par termiņa pagarināšanu līdz deviņiem mēnešiem.

Tāpat ziņots, ka maija beigās VVD Jelgavas reģionālās vides pārvaldes darbinieki kopā ar Valsts policijas darbiniekiem aizturēja vides piesārņotāju, kurš no automašīnas ar indīgām ķīmiskām vielām bija nolaistījis ceļmalas Jelgavas un Bauskas novadā vairāku kilometru garumā. Par konstatēto pārkāpumu ir sākts kriminālprocess.

VVD maijā saņēma vairākas sūdzības no iedzīvotājiem par nezināma šķidruma nonākšanu vidē. Veicot pārbaudes, inspektori konstatēja, ka nezināmas izcelsmes šķidrums ar ķīmiskām vielām raksturīgu smaku nonācis vidē Rundāles novada Viesturu pagastā, Bauskas novada Mežotnes pagastā, Ozolnieku novada Salgales pagastā, Jelgavas novada Jaunsvirlaukas un Vircavas pagastā un Tērvetes novada Augstkalnes pagastā.

Pēc VVD speciālistu sākotnējā vērtējuma, izlietais šķidrums satur cianīdjonus un tā izcelsme ir "Biolars". Pirmās testēšanas rezultāti uzrāda ļoti augstu ķīmiskā skābekļa patēriņu, kas pārsniedz normu 350 reizes.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Biolars" 2017.gadā strādāja ar 15,333 miljonu eiro apgrozījumu un guva 1,072 miljonu eiro peļņu. Uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir Pāvels Daņilko.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu