Lietuvā pērn no narkotiku pārdozēšanas miruši 59 cilvēki

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pacients slimnīcas gultā. Ilustratīvs attēls.
Pacients slimnīcas gultā. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lietuvā pagājušā gada laikā no narkotiku pārdozēšanas miruši 59 cilvēki, un lielāko daļu no viņiem pazudinājuši opioīdi, ceturtdien preses konferencē pastāstījusi Lietuvas Narkotiku, tabakas un alkohola kontroles departamenta vadītāja Gražina Beljana.

"Runājot par opioīdiem, īpaši par sintētiskajiem opioīdiem, mēs saskaramies ar lielāko pārdozēšanas un letāla iznākuma risku," viņa atzinusi, piebilstot, ka vēl gadu iepriekš no narkotiku pārdozēšanas valstī miruši 83 cilvēki.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem narkotiku intravenozo lietotāju skaits Lietuvā sasniedz aptuveni 8000 līdz 10 500 un 85% no viņiem lieto opioīdus.

Pēc Beljanas teiktā, lai gan Eiropā opioīdi nav pieskaitāmi pie izplatītākajām narkotikām, bet vērojama tendence, ka to ražošana pārceļas uz Eiropu, tuvāk šejienes lietotājiem.

"Eiropas kā sintētisko narkotiku ražotājas loma pieaug," viņa norādījusi.

Lai mēģinātu pasargāt narkomānus no pārdozēšanas, Lietuvā tiek īstenota programma, kas paredz izdot narkomāniem un viņu tuviniekiem opioīdu antagonistu - naloksonu.

Kā pastāstījis Lietuvas Republikāniskā atkarības slimību centra direktora pienākumu izpildītājs Emilis Subata, šīs programmas īstenošana sākta 2016.gadā un Lietuva ir viena no desmit Eiropas Savienības (ES) valstīm, kas to ieviesušas.

Īpaši efektīva šī programma izrādījusies Igaunijā, kur 2017.gadā tika reģistrēta augstākā narkomānu mirstība visā Eiropas Savienībā, bet tagad tā sarukusi trīskārt.

"Arī Lietuvā vērojama samazināšanās, un tas ir labs rādītājs. Ir svarīgi, lai šīs programmas būtu pēc iespējas plašāk pieejamas tiem, kuri narkotikas lieto intravenozi," spriedis Subata.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu