ZM plāno izvērtēt iebildumus saistībā grozījumiem noteikumos par koku ciršanu mežā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mežs.
Mežs. Foto: Evija Trifanova/LETA

Zemkopības ministrija (ZM) plāno izvērtēt nevalstisko organizāciju iebildumus saistībā grozījumiem noteikumos par koku ciršanu mežā, ja tādi ministrijai tiks iesniegti, sacīja zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts.

Viņš norādīja, ka trešdien, 5.maijā bija pirmā sēde, kur jautājums par grozījumiem noteikumos par koku ciršanu mežā tika skatīts plašākā mērogā. Patlaban noteikumi nodoti starpinstitūciju saskaņošanai. ZM gaida saskaņojumus vai iebildumus, ko ministrija vērtēs.

"Ir institūcijas, kurām ir savi iebildumi. Būs jāvērtē, cik tie ir pamatoti. (..) Ir jāsaņem konkrēts iebildums, lai būtu iespējams pateikt, vai tas ir vai nav pamatots," teica Eglīts, norādot, ka ikviens saņemtais iebildums tiks rūpīgi izvērtēts un izsvērta tā ietekme uz tautsaimniecību.

Viņš teica, ka piecu dienu termiņš starpinstitūciju saskaņošanai ir šādos gadījumos paredzētā procedūra. "Šis ir jautājums, par kuru visiem savs viedoklis bijis jau agrāk," teica ZM biroja vadītājs, norādot, ka šos noteikumus ierosināja mežsaimniecības nozares pārstāvji.

Tas, kad šie noteikumu tiks iesniegti apstiprināšanai valdībā, ir atkarīgs no iebildumiem un tālākā darba.

TVNET jau ziņoja, ka ZM 5.jūnijā Meža konsultatīvās padomes sēdē iepazīstināja ar priekšlikumiem grozījumiem noteikumos par koku ciršanu mežā, un nosūtīja tos starpinstitūciju saskaņošanai, kam ir atvēlētas piecas dienas.

Vides organizācijas – Latvijas Dabas fonds, Pasaules Dabas fonds un Latvijas Ornitoloģijas biedrība - aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) nodrošināt grozījumu atbilstošu apspriešanas un izvērtēšanas procesu, ko, šo organizācija ieskatā, nav iespējams veikt patlaban noteiktajās piecās dienās.

Dabas aizstāvji norāda, ka noteikumi par koku ciršanu mežā to ieskatā ir balstīti tikai mežu nozares saimnieciskos apsvērumos un dabas daudzveidību mežos apdraud vēl vairāk nekā tā ir apdraudēta tagad.

Tāpat vēstīts, ka grozījumi noteikumos "Par koku ciršanu mežā", par kuriem plašākas diskusijas bija 2017.gadā, paredz atļaut kailcirtēs cirst tievākus kokus un samazināt galvenās cirtes caurmēru, dodot atļauju kailcirtēs cirst tievākus kokus. Grozījumi noteikumos "Par koku ciršanu mežā" paredz arī atļaut cirst kokus kailcirtē sausās minerālaugsnēs augošās priežu mežaudzēs, lai gan tas līdz šim bija liegts. Tādējādi iecerēts novērst to, ka izlases cirtes dēļ priežu mežaudžu vietā veidojas cita koku sugu sastāva mežaudzes vai teritorija aizaug ar krūmājiem.

Tikmēr uz priežu mežaudzēm Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes aizsargjoslas ierobežotas saimnieciskās darbības joslā attiektos tādi paši aprobežojumi kā uz pārējo koku sugu mežaudzēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu