Latvijā manīts melnais grifs (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gatis Vilbrants

Latvijā manīts lielākais no Eiropas plēsīgajiem un aizsargājamiem putniem - melnais grifs, kura spārnu plētums sasniedz pat trīs metrus, vēstī vietne lsm.lv. 

Putns, kas iekļauts Pasaules Sarkanajā grāmatā, manīts Skrundas novadā 4. jūnija vakarā. Melno grifu ieraudzījis Gatis Vilbrants, kura vaļasprieks ir putnu fotografēšana un dabas vērošana.

“Ievēroju, ka vienā vietā dīvains akmens ir. Ieskatījos, sapratu, ka ir jābildē. Pa gabalu neizskatījās pēc putna. Liels vertikāls. Kad pirmos kadrus uztaisīju, secināju, ka ir jāapstādina mašīna un jāskrien drusku tuvāk, cik nu var pieskriet. Izrādījās – melnais grifs. Ja jāraksturo vienā vārdā – milzīgs. Es nebiju redzējis ko tik lielu dzīvē putnu ziņā. Spārnu vēziens bija krietni, krietni, krietni virs mana auguma. Mazie putniņi vicina un vicina spārnus, lai paceltos. Bet te divi vēzieni un bija gaisā,” stāsta Vilbrants.

Ornitologu ieskatā šis karaliskais putns Latvijas teritorijā ieradies karstā laika ietekmē. Saskaņā ar portāla “Putni. lv” datiem šis varētu būt tikai 11. melnā grifa novērojums Latvijā. Pēdējo reizi tas manīts pirms desmit gadiem.

Ja vēl kādam izdodas Latvijas teritorijā pamanīt melno grifu, tad ornitologi lūdz par to ziņot Ornitoloģijas biedrībai vai Rīgas Zooloģiskajam dārzam.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu