Spānijas premjeram Sančesam uzdots veidot jaunu valdību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
 Pedro Sančess
Pedro Sančess Foto: EPA/Scanpix

Spānijas karalis Felipe VI ceturtdien uzdeva premjerministra pienākumu izpildītājam Pedro Sančesam veidot jaunu valdību, kas ir sarežģīts uzdevums, jo būs vajadzīgas sarunas ar daudzām atšķirīgām partijām.

Sančesa vadītā Sociālistu partija aprīlī uzvarēja parlamenta vēlēšanās un palielināja savu deputātu skaitu, tomēr sociālistiem neizdevās iegūt vairākumu parlamentā un viņiem vajadzīgs citu politisko grupējumu atbalsts ļoti fragmentētā parlamentā.

Ir gaidāms, ka Sančess tomēr panāks nepieciešamo atbalstu, lai varētu būt premjers arī uz otru amata termiņu.

Konservatīvā Tautas partija, centriski labējā partija "Ciudadanos" ("Pilsoņi") un galēji labējā partija "Vox" ("Balss") kopā nav ieguvušas nepieciešamo deputātu skaitu vairākumam parlamentā un jau ir samierinājušās ar atrašanos opozīcijā.

47 gadus vecajam Sančesam tika uzdots veidot jaunu valdību pēc vņa sarunām ar karali, kurš kopš trešdienas savā pilī bija ticies ar partiju pārstāvjiem.

Parlamenta vēlēšanās 28.aprīlī sociālisti ieguva 123 no 350 parlamenta deputātu vietām.

"Viņš gūst labumu no fakta, ka opozīcija ir ļoti fragmentēta un nespēj organizēt nekādu alternatīvu vairākumu," sacīja Madrides Karlosa III Universitātes politikas eksperts Pablo Simons.

Spānijas nacionālajā parlamentā ir pārstāvēti pavisam 17 politiskie grupējumi.

Galēji kreisā partija "Unidos Podemos" ("Apvienoti mēs varam") ar 42 deputātu vietām ir izrādījusi gatavību atbalstīt Sančesu, bet grib tikt uzņemta koalīcijas valdībā.

Pat ar šīs partijas atbalstu Sančesam vairākuma nodrošināšanai būs vajadzīgas arī citas reģionālas partijas. Viņš tomēr mēģinās izvairīties no izdabāšanas katalāņu un basku separātistu deputātiem, lai netiktu apsūdzēts Spānijas vienotības apdraudēšanā.

Vēl nav izraudzīts datums, kad parlamentam jāievēl premjerministrs, bet tas varētu būt jūlija sākumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu