SAB pabeidzis pārbaudi par Petravičas atbilstību saņemt pielaidi valsts noslēpumam (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Labklājības ministre Ramona Petraviča
Labklājības ministre Ramona Petraviča Foto: Evija Trifanova/LETA

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pabeidzis pārbaudi par labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) atbilstību saņemt pielaidi valsts noslēpumam.

SAB pārstāve Iveta Maura biroja lēmumu neatklāja, pirmdien par lēmuma tiks informēta ministre un Valsts kanceleja.

Pārējiem Krišjāņa Kariņa (JV) valdības ministriem SAB jau iepriekš izsniedzis pielaidi valsts noslēpumam.

Likumā minēti septiņi punkti, kāpēc personai tiek liegta pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem. Likums paredz, ka pielaidi nevar izsniegt, piemēram, ja personas rīcībspēja ir ierobežota likumā noteiktajā kārtībā. Tāpat pielaidi nevar izsniegt, ja persona bijusi PSRS vai kādas ārpus NATO un ES esošas dalībvalsts drošības dienesta darbinieks vai aģents.

Pieeja valsts noslēpuma objektiem tiek liegta arī personai, "par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu", kā arī personai, kurai konstatēti psihiski un uzvedības traucējumi, tai skaitā traucējumi alkohola vai narkotiku lietošanas dēļ.

Lēmumu par speciālās atļaujas atteikumu, anulēšanu vai kategorijas pazemināšanu persona var apstrīdēt ģenerālprokuroram 14 dienu laikā. Ģenerālprokurora lēmumu 14 dienu laikā persona var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Medijos iepriekš izskanējusi informācija, ka Valsts ieņēmumu dienests ir saņēmis ziņojumus par iespējamiem pārkāpumiem nodokļu jomā uzņēmumā "Monēta", kurā finanšu vadītājas amatu ieņēmusi Petraviča, bet uzņēmuma īpašnieks ir viņas vīrs. Pati Petraviča šos pārmetumus kategoriski noraidījusi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu