Ķīnas tehnoloģiju aizliegums Eiropas mobilo sakaru operatoriem izmaksātu 55 miljardus eiro (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Huawei logo, ilustratīvs attēls
Huawei logo, ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix/Tyrone Siu

Ķīnas kompāniju "Huawei" un ZTE līdzdalības 5G telekomunikāciju tīkla izveidē Eiropā aizliegums Eiropas Savienības (ES) mobilo sakaru operatoriem izmaksās līdz 55 miljardiem eiro, liecina visas pasaules mobilo tīklu operatoru organizācijas "GSM Association" (GSMA) aplēses.

Tāpat organizācijas iekšējā ziņojumā, kas nonācis ziņu aģentūras AFP rīcībā, teikts, ka Ķīnas kompāniju izslēgšana no projektiem nozīmētu, ka līdz pat pusotram gadam kavēsies 5G tīkla piedāvāšana klientiem Eiropā.

Aplēses sagatavotas saistībā ar ASV prasībām Eiropas un citu sabiedroto kompānijām atteikties no "Huawei" tehnoloģijām 5G tīkla ieviešanā, jo ASV apsūdz Ķīnas kompāniju par sadarbību ar valsts izlūkošanas dienestiem.

GSMA dati liecina, ka "Huawei" un ZTE veido apmēram 40% no ES mobilā aprīkojuma tirgus un "Huawei" pašlaik ir līderis 5G tehnoloģiju attīstībā.

Ķīnas kompānijas konkurentiem Zviedrijas "Ericsson" un Somijas "Nokia", kā arī Dienvidkorejas "Samsung" nav spēju Eiropā nodrošināt visu pāreju no 3G un 4G tīkliem uz 5G, jo tiem ir līgumi arī par darbu izpildi Ziemeļamerikā un Āzijā, secinājusi organizācija.

Ja operatori Eiropā nevarēs izmantot "Huawei" un ZTE tehnoloģijas būtiski pieaugs 5G tīkla ieviešanas izmaksas un tā kavēsies, norādīja GSMA, lai gan uzsvēra, ka katrā ES dalībvalstī situācija ir ļoti atšķirīga.

"Ķīnas kompāniju aizliegums būtiski mazinātu konkurenci mobilā aprīkojuma tirgū, palielinot cenas un radot papildu izmaksas 5G ieviešanai," teikts organizācijas ziņojumā.

Tāpat tā rezultātā "5G tīklu ieviešana Eiropā būtu lēnāka un pārklājums būtu mazāks, kas vēl vairāk palielinātu produktivitātes atšķirību starp ES un ASV", lasāms dokumentā.

ASV valdība maijā aizliedza ASV kompānijām pārdot "Huawei" ASV ražotas detaļas. Vēlāk gan tika noteikts 90 dienu pārejas laiks šim aizliegumam.

Eksperti norāda, ka "Huawei" paļaujas uz ASV ražotām elektroniskajām detaļām, tādēļ aizliegums kompānijai ir liels trieciens.

Vairākas lielas kompānijas ir paziņojušas, ka pakāpeniski samazinās sadarbību ar "Huawei", tostarp ASV datortehnoloģiju kompānija "Google", kuras operētājsistēma "Android" tiek izmantota "Huawei" viedtālruņos.

Tāpat vairāki mobilo sakaru operatori, tostarp Lielbritānijas EE un "Vodaphone" paziņojuši, ka neizplatīs "Huawei" jaunos viedtālruņus ar 5G tehnoloģiju.

Ķīnas kompānija noliedz sadarbību ar valsts izlūkdienestiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu